Vierde garnaalkrokettenfestival in Oostende krijgt extra tent om iedereen een plaats te geven

Mensen van het stadsbestuur, Toerisme Oostende en deelnemende chefs stelden het vierde garnaalkrokettenfestival voor. © EFO
Edwin Fontaine
Edwin Fontaine Medewerker KW

Op 5, 6 en 7 oktober zullen meer dan 50.000 garnaalkroketten geproefd worden tijdens het vierde garnaalkrokettenfestival op de ACEG Wellington Hippodroom. Er wordt een extra tent geplaatst om iedereen plaats te geven. Het festival is wel uitverkocht.

“Het heeft de allure van een festival zoals Tommorowland, waarbij de tickets al op korte tijd uitverkocht raken. Daarom voorzagen we 1.000 tickets vooraf voor de Oostendenaars”, zegt burgemeester Bart Tommelein (Open VLD). “Dit product spreekt heel wat mensen aan. Nieuw dit jaar waren de workshops van restauranthouders en een extra tent met 300 plaatsen op de esplanade, zodat er voldoende ruimte is om te zitten.”

Groei

Toerisme Oostende promoot de garnaalkroket bij buitenlandse journalisten. Directeur Peter Craeymeersch: “Het is een lokaal streekproduct waarrond nooit eerder marketing gebeurde. We maakten er een hype van. Oostende is terecht de hoofdstad van de garnaalkroket. Het festival is helemaal uitverkocht, maar toch voeren we extra promotie, want de restaurants hebben het hele jaar een voordeel bij hun deelname. Sommige uitbaters spreken van een verdubbelde omzet. En de klanten leren ook het restaurant kennen.”

Er wordt geselecteerd: enkel restaurants die produceren met garnalen van de vistrap, komen in aanmerking.

Kroketten draaien

“Ik neem al vier jaar deel. Dit jaar met een vernieuwd recept. Ik draai 4.500 kroketten”, zegt James Desimpelaere van Café Botteltje. “De return in de loop van het jaar is groot, want klanten ontdekken mijn zaak en vragen naar de kroketten.”

Chef Jan Liebrechts (restaurant North) maakt 5.500 kroketten. Het publiek bekroonde vorig jaar zijn kroket met een eerste prijs, de jury gaf hem zilver. Ook restaurant Poseidon in de Van Iseghemlaan werd meerdere keren bekroond en doet opnieuw mee. “We maken 5.000 kroketten volgens ons bestaande recept. Je merkt dat de return in de loop van het jaar groot is, want mensen komen de kroketten bij ons proeven”, zegt Emma Mortier.

Praktisch

Het festival is voor het publiek toegankelijk op zaterdag 5, zondag 6 en maandag 7 oktober, telkens vanaf 11 uur. Het sluit op zaterdag en zondag om 20 uur en op maandag om 19 uur. Een toegangsticket kost 7 euro, een garnaalkroket kost 4 euro. Een gewone garnaalkroket weegt 70 gram; de versie op het festival weegt 40 gram.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier