“Van de drank tot de muziekkeuze”: Kamping Kitsch krijgt de meest vrouwvriendelijke editie ooit

Remmen los op Kamping Kitsch, maar wel met respect voor de vrouw. © CLL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Wordt dit de meest vrouwvriendelijke editie ooit van Kamping Kitsch Club? Als het van de organisatoren afhangt, zit die kans er dik in. Een volledige resem aan aanpassingen werden doorgevoerd, om het ook voor de dames nog leuker te maken tijdens de hoogdag van de wansmaak. “Van de drank tot de muziekkeuze? Aan alles werd gedacht.”

Pinten drinken, los uit de bol gaan op de meest foute muziek mogelijk en ervoor zorgen dat je outfit het wereldrecord fluo verbreekt. Op slechts enkele dagen van de opening van Kamping Kitsch Club, dompelt Kortrijk zich stilaan onder in een ware festivalsfeer. “En hoewel het jaar na jaar een succes is, bleek dat vooral dames zich minder aangetrokken voelden tot het festival.” Barbara Soens, woordvoerster van de grootste verkleedpartij van Europa, is blij met de wijzigingen. “Na editie 2023 besloten we met z’n allen om het festival onder de loep te gaan nemen. We stuurden een vragenlijst naar bezoekers en naar mensen die nog nooit op bezoek kwamen. De resultaten waren positief, al viel het toch op dat er vanuit de vrouwelijke kant één bemerking bleef terugkeren. Zij vonden dat het festival en alles errond, vooral op de man was gericht. Die inbreng was belangrijk, want we willen echt wel een totaalbeleving voor iedereen aanbieden.”

Drankenlijst

De organisatie ging met die bemerking aan de slag, waardoor editie 2024 de meest vrouwvriendelijke ooit moet worden. “Het begon bij de drankvoorziening. De dames bemerkten dat ‘pinten drinken’ vooral iets was wat mannen aansprak. Vrouwen hadden liever een glas rosé of een frisse kriek. Dat werd dus ook in het drankenaanbod opgenomen. Ook voelden ze dat de muziekkeuze nogal mannelijk was. Daar hebben we met onze nieuwe tent ‘hitjes voor titjes’ een oplossing voor gevonden. Ieder uur opnieuw verandert het thema in die tent, waardoor vrouwen en hun vriendinnengroepjes zich kunnen laten gaan. Een uur slows draaien, gevolgd door een uurtje Vlaamse klassiekers? Kamping Kitsch Club maakt het mogelijk. En dan is er vanzelfsprekend ook het minst sexy onderwerp van allemaal: de toiletten. Als festival zijn die dixies erg belangrijk en je kunt ze niet zomaar wegnemen. Maar we begrijpen ook wel dat het voor dames geen evidentie is om op een vuile WC te gaan zitten. Daarom werd hier intern besloten om de poetsploegen gevoelig te gaan uitbreiden. Het blijven nog altijd diezelfde dixies, al worden ze veel sneller schoongemaakt.”

Grensoverschrijdend gedrag

Het onderwerp van grensoverschrijdend gedrag, is er eentje dat niemand graag bespreekt. Toch heeft Kamping Kitsch Club nooit geaarzeld daar preventief in te gaan werken. “Het meldpunt voor ongewenst gedrag is ook dit jaar opnieuw aanwezig”, verduidelijkt Barbara. “Laat duidelijk zijn dat we slechts weinig meldingen krijgen, godzijdank, maar dat is geen argument uiteindelijk. Zowel vrouwen als mannen moeten weten dat ze tijdens het festival over een veilige plaats beschikken, wanneer ze zich minder veilig voelen. Professioneel getrainde mensen zijn er aanwezig en bieden er hulp. We waren het eerste festival dat daarmee, op eigen initiatief, hebben uitgepakt en dat blijft ook een vaste waarde.”

De dertiende editie van Kamping Kitsch Club lijkt af te stevenen op een uitverkochte editie. Met nog een paar dagen op de teller zijn er nog amper tickets te bemachtigen.

Lees meer over: