Torhouts wereldfestival Kadans gaat weer internationaal

Een afvaardiging van Danspas Wijnendale tijdens de Straatparade in 2022.
Johan Sabbe

Kadans, het tweejaarlijkse wereldfestival voor dans en muziek, heeft van 10 tot en met 14 augustus plaats. Het hoofdevenement is voorzien op zondag 11 augustus in de grote tent nabij de Sint-Jozefskerk in Wijnendale. De toegangsprijs voor volwassenen bedraagt 12 euro, wat geenszins duur is.

Er wordt weer samengewerkt met de Wijnendaalse volksdansgroep Danspas, maar voor het eerst gebeurt dat ook met de dansschool Effort uit de Vredelaan. Die wordt geleid door Valentine Vanthournout. Zowel Danspas als Effort zullen tijdens Kadans letterlijk hun beste beentje voorzetten. En dit samen met en om bij de 180 dansers en muzikanten uit Spanje (de groep Froles Novas), Ecuador (Fuego Morlaco), Taiwan (Cho Sui River Arts Dance Ensemble), Bulgarije (Ensemble Gabravo) en de Verenigde Staten (WICI Song and Dance Company).

Kinderen onder de 12 jaar mogen de optredens gratis bijwonen, jongeren tussen de 12 en de 18 jaar betalen 6 euro. “We houden de drempel zo laag mogelijk”, zegt Tine Vandenaweele, die het organisatiecomité leidt.

Straatparade als start

De festiviteiten starten op zaterdag 10 augustus om 15 uur met een indrukwekkende straatparade door de Torhoutse stadskern. Dit jaar zullen er leerlingen van vbs De Oefenschool vendelzwaaien om het festival kleurrijk te openen. Tijdens de optocht stellen de deelnemende groepen zich al dansend en musicerend aan de toeschouwers voor. ’s Avonds is er dan de traditionele Tropical Night in de feesttent in Wijnendale. De toegang is gratis.

Op zondag 11 augustus om 14.30 uur heeft het eigenlijke festival plaats. Met vooraf vanaf 11 uur een cultuurmarkt omheen de Sint-Jozefskerk, plus een aperitiefconcert, waarvan iedereen helemaal gratis kan genieten.

Op dinsdag 13 augustus om 14 uur is er de seniorenshow en om 19.30 uur de galashow in het cultuurcentrum de Brouckere.

Op woensdag 14 augustus worden ter afronding van Kadans nog een barbecue (om 18.30 uur) en een grote verbroederingsfuif (om 20.30 uur) georganiseerd.

“Om de internationale artiesten onderdak te geven, kunnen we een beroep doen op een hele schare gastgezinnen”, aldus Tine Vandenaweele. “We zijn die bereidwillige mensen bijzonder dankbaar, want zonder hen zou Kadans niet mogelijk zijn.” (JS)

Info en tickets: www.ka-dans.be