Tim Declercq klopt paard op Winkel Koerse, papa Karel valt in voor Jan Jaap van der Wal

‘El Tractor’ haalde het van een paard. © JS
Bert Feys
Bert Feys Medewerker KW

De 168ste editie van Winkel Koerse, het jaarlijkse paardenkoersgebeuren in Sint-Eloois-Winkel, werd dinsdag een groot succes. Aanvankelijk bleef het vrij kalm langs het parcours in de Gullegemsestraat, maar na 16 uur stroomde het volk toe.

Winkel Koerse dat is ieder jaar pure nostalgie. Dinsdagmiddag bleef het aanvankelijk vrij kalm langs het parcours langs de Gullegemsestraat, maar na 16 uur stroomde het volk massaal toe. “We zijn erg tevreden. Ook dit jaar pakten we uit met enkele nieuwigheden. Zo zorgden het wimpelen en de ‘Draf Monté’ voor iets extra’s”, aldus Krist Vandemoortele. Uitkijken is het ieder jaar naar de confrontatie tussen het paard en een wielrenner. Dit jaar durfde Tim Declercq het opnemen tegen een paard. Tim won maandag nog in Oostrozebeke, maar kwam toch vrij zenuwachtig aan de start. “Ik kreeg onder andere tips van Nico Mattan en Yves Lampaert, maar het opnemen tegen een paard is toch iets speciaals.”

Tim startte echter furieus en wist het paard te verschalken. “Op het einde van het seizoen is de vorm nog goed”, aldus Tim die volop genoot van de vele supporters die hem toejuichten. Daarbij ook zijn vader Karel. Hij mocht even voordien plaatsnemen in de dubbele sulky. Aanvankelijk zou er daar een plaatsje voorzien zijn voor de gekende Nederlander Jan Jaap van der Wal. “Ik heb Jan Jaap even ontmoet, maar hij moest plots weg. Ik vind het een grote eer om de plaats van een collega in te nemen. Ondertussen kon ik ook eens het parcours verkennen voor Tim.”

Ondertussen genoten de vele toeschouwers langs de Gullegemsestraat van het evenement. Zo ook de bewoners van wijk 21, de bewoners van de Smissestraat. Ook voor hen is Winkel Koerse ieder jaar speciaal. “We versierden onze straat met onder andere een leuke banner. Daarnaast hebben we ook toffe petjes laten ontwerpen. Winkel Koerse brengt mensen samen. Deze zomer organiseerden we in aanloop naar vandaag al een buurtfeest”, aldus wijkburgemeester Arne Caes.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier