Tien dagen feest en activiteiten rond Rumbeke kermis

Crispijn Vandecasteele, Rita Debruyne, Ludo Feys en Dominique Feys zijn mede-organisatoren van de wielerwedstrijden. © GF
Redactie KW

Van 4 tot en met 7 augustus strijkt de kermis weer neer in Rumbeke, wat meteen het startschot is voor tien dagen vol evenementen en activiteiten van KSA Torrewachters, dat traditiegetrouw hun eigen kermiscafé opent. Wielerliefhebbers kunnen in het zog van de kermis uitkijken naar drie verschillende wedstrijden. “Het zijn hectische dagen.”

De KSA-leiding keerde pas op de nationale feestdag terug van een deugddoend zomerkamp in Affligem, maar er is hen nauwelijks rust gegund. Vanaf vrijdag 4 augustus opent hun jaarlijks kermiscafé immers weer de deuren. “Het zijn hectische dagen om alles voor elkaar te krijgen”, vertellen leiders Emiel Desmet en Warre Vandaele, hoofdverantwoordelijken van het kermiscafé. “Ons lokaal en de omgeving moeten na het zomerkamp nog grondig opgeruimd en schoongemaakt worden, waarna we het tot een gezellig terras kunnen inrichten. Gelukkig krijgen we daarbij hulp van de leden van de ouderraad.”

Het zomerterras wordt opnieuw uitgebreid richting de groene zone om en rond het oorlogsmonument. “Na het vertrek van de kermisattracties verhuist het café richting het kerkplein, dat als vanouds wordt omgetoverd tot een heus oranje-blauw KSA-dorp. Er zijn springkastelen en spelletjes voor de kinderen voorzien. Het KSA-café gaat samen met de kermis van start op vrijdag 4 augustus en sluit de deuren op zondag 13 augustus, na de KSA-rolmarathon.”

Programma

Naar goede gewoonte opent KSA Torrewachters de tiendaagse festiviteiten met hun Ladiesnight-fuif op vrijdag 4 augustus. “Dan serveren onze lieftallige obers cocktails in een exotische setting. Op zaterdag 5 en zondag 6 augustus is ons café the place to be tijdens het eerste kermisweekend. Op maandag 7 augustus is er het hofconcert met Gravity en aansluitend karaoke, op dinsdag 8 augustus is er een streekbierenavond en een dartstornooi”, somt Emiel op. “Woensdag 9 augustus is dé dag van de jeugdbeweging met onder andere promo-pils aan 1,5 euro voor iedereen die in uniform op ons zomerterras komt zitten. Op donderdag 10 augustus is er de quizavond KSA Kwist, op vrijdag 11 augustus kan men bloed geven en zijn er werkmanspintjes van 16 tot 18 uur. Op zaterdag 12 augustus vindt er een duokoers plaats, gevolgd door de klassieke rolmarathon op zondag 13 augustus. ’s Middags sluiten we de tiendaagse af met de traditionele Zwientjeskermesse, een grote barbecue met bijhorend pasta- en groentebuffet, klaargemaakt en opgeschept door leden van de ouderraad.”

KSA-rolmarathon

De oudleidersvereniging van de KSA, ‘t KOLV, organiseert voor de 24ste keer een rolmarathon. “De editie van dit jaar bestaat uit een 30’-challenge en 50’-challenge op zondag 13 augustus vanaf 10 uur”, bevestigt Ruben Verstraete. Alle ploegen fietsen 30 minuten, enkel de drie finaleploegen fietsen er 50. “Dit jaar zijn dat Oase Spinning, Bikedivision8800 en de winnende ploeg van 2022, De Ronnierijders. De Daisytrappers, FC ‘t Motje, de Kwadetrappers, de Kwadetrappers Ladies, de Kazand Coureurs, de Rollenspurters, Weezer, de Sterrebosjoggers, de Gezinsbond + de Vereenigde Vrienden en Sportline Bikers nemen deel aan de 30’-challenge.”

Naar goede gewoonte starten we met de Ladiesnight op vrijdag 4 augustus

Op zaterdagavond 13 augustus vindt er van 18 tot 22 uur een vernieuwde formule plaats: de duokoers. “Er zijn zeven afzonderlijke disciplines, zoals tijdrit en sprint, in drie categorieën (dames, heren, mix) en poules per niveau.”

Wielerwedstrijden

Op donderdag 3 en zondag 6 augustus vanaf 13 uur organiseert het comité onder de paraplu van de Onafhankelijke Vlaamse Wieler Federatie wedstrijden voor drie leeftijdsgroepen, gekoppeld aan drie verschillende afstanden: 50, 56 en 69 kilometer. “We rekenen op 100 à 120 deelnemers, met start en aankomst aan café ‘t Torentje in de Oekensestraat”, licht mede-organisator Rita Debruyne toe.

“Op kermismaandag 7 augustus om 15 uur is er de 27ste Grote Prijs Odiel Defraeye voor internationale beloften en elite zonder contract U23, met start aan De Gilde en aankomst na 108 kilometer in de Oekensestraat. De organisatie van deze wedstrijd is in de goede handen van Ernest Casteleyn, Greta Demeulenaere, Filip Plets, Marc Tassaert en Ludo Feys. Zij danken bij voorbaat de vele seingevers, die opnieuw zullen zorgen voor een veilig koersverloop.” (AD)

Kaarten voor de Zwientjeskermesse zijn beschikbaar via de KSA-leiding aan 16 euro (volwassenen) en 13 euro (kinderen), of via ksa.rumbekegmail.com. Meer info via www.ksarumbeke.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier