Terug naar de jaren vijftig op Rockabillysummer

Maaike Rapoye en Koen Dejaeghere rekenen op een uitverkocht Rockabillysummer festival. © SL
Stefaan Lernout

Rock ‘n roll, Johnny Cash, een jaren ‘50 jurkje, een vettige gelkuif of een oldtimer. Allemaal ingrediënten voor het Rockabillysummer festival dat op zaterdag 17 augustus plaats vindt aan de Dwarsschuur.

Je verwacht niet meteen dat een 34-jarige de drijfveer is achter het rockabilly summerfestival. “Toch is dat zo”, lacht Maaike Rapoye. “Ik ben opgegroeid met rock ‘n roll en countrymuziek, mijn vader Geert was DJ bij radio Gemini indertijd en nu nog bij internetradio KL85.”

Maake, Geert, neef Koen Dejaeghere, Maezy Molly, Mathieu Vantomme, Robert Wierdsma, Lander Debuyck en Steven Deleersnyder organiseren voor de tweede keer dit toch wel apart festival.

Twee jaar geleden groeide bij de groep het idee om een Rockabilly festival te organiseren. Maaike en Geert wonen in Gullegem, maar dat het ook hier plaats vindt heeft te maken met De Dwarsschuur. “De locatie is perfect”, zegt Koen Dejaeghere (44).

“De optredens hebben plaats in de oude schuur waarvan de deuren open blijven. Buiten op het grasveld is er een terras, zijn er foodtrucks, een oldtimer, een barbier, een rodeostier en een glitterbar voor de kleinsten.”

Leder en Gel

Na de eerste editie in 2023 waren de commentaren erg positief. Voor deze tweede editie zijn er al heel wat kaarten de deur uit. “Ik hoop dat we niemand moeten weigeren”, kijkt Maaike vooruit. “De sfeer is uniek. Een rockabilly festivalganger is meestal piekfijn uitgedost. In de kledij van de jaren ‘50, een leren jack en gel in het haar.

De vrouwelijke fans vaak met een typisch jurkje uit die jaren. Zoveel Rockabilly festivals zijn er niet, toch is er een publiek voor. Zelf hoor ik graag rock ’n roll uit die jaren, maar Johnny Cash is mijn favoriet. Country en rock, dat vat zowat Rockabilly samen.”

Dansen op grasveld

“Wat ons boeit is dat ‘oldscool’ Amerikaanse”, zegt Koen. “De muziek, de tijdsgeest, de oude Cadillac erbij. Dat typeert de muziek en ons festival wel.”

“Wild May West trapt het festival af om 15 uur. Daarna komen Cashing Out, The Shagadeers, 10 Cats down en Wild Deuces. De hele namiddag is er feest op het grasveld waar er mag gedanst worden.” “Waar er moét gedanst worden!”, besluit Maaike. De deuren openen om 14 uur. De afterparty eindigt om 1:30 uur.

Er zijn nog enkele kaarten te verkrijgen voor het festival: info op www.rockabillysummer.be. Wie jonger is dan 12 mag gratis binnen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier