“Succesvolle formule voortzetten”: 58ste Sint-Pietersfestival in Kuurne wordt een feest voor iedereen

Het Koninklijk Feestcomité Sint-Pieter staat klaar voor een spetterend Sint-Pietersfestival. © BRU
Nico Speleers
Nico Speleers Medewerker KW

Het Koninklijk Feestcomité Sint-Pieter maakt zich op voor een weekend vol feest. Woensdag 26 juni worden de feestelijkheden op gang getrokken met het eerste deel van de 14de Sint-Pieterskoersen voor nieuwelingen U17. Vanaf vrijdag 28 juni worden de feestelijkheden in Kuurne voortgezet en wordt ook op zoek gegaan naar een nieuw Poorterspaar. Wie dat wordt weten we zaterdagavond nadat zowel op vrijdag als zaterdag de kandidaten onderworpen werden aan diverse proeven.

Wie komend weekend de Sint-Pietersparochie bezoekt, zal zich zeker niet vervelen. Reeds voor de 58ste keer wordt daar de vakantie ingezet met het Sint-Pietersfestival dat ook nu een uitgebreid en gevarieerd programma weet aan te bieden dat zowel jeugd, gezinnen als senioren zal aanspreken. “Dit jaar bouwt het feestcomité verder op de succesvolle formule van vorig jaar”, vertelt David Claeys van het Sint-Pieterscomité.

Poorterspaar

“Van woensdag 26 juni tot en met maandag 1 juli staat er weer veel te beleven op Sint-Pieter. Traditioneel wordt op woensdag het startschot gegeven met een wielerwedstrijd voor nieuwelingen U17, maar vanaf vrijdag barst het feest dan helemaal los. Openen doen we dan met een spectaculaire kinderdisco onder leiding van Raf Violi.”

“Daarna kunnen de oudere bezoekers genieten van een breed aanbod van foodtrucks en verfrissende drankjes, terwijl dj Hercules en dj Steve M zorgen voor de muzikale omlijsting. Tevens vindt op vrijdag ook de eerste ronde van de verkiezing van Poorter en Poorteres plaats en voor de liefhebbers van gemotoriseerde tweewielers is er de populaire avondrit voor motoren en bromfietsen.”

Sport en Talent

Zaterdag start met de klassieke Peddelroute en de vinkenzetting. Sportievelingen kunnen zich dan weer in de namiddag uitleven tijdens het kubb-toernooi en de Ezel-happening Walk & Run, gevolgd om 18 uur door de voorstelling van de kandidaten voor Poorter en Poorteres door het verkiezingscomité.

De avond gaat dan vervolgens verder met jong aanstormend talent in Kuurne’s Got Talent, waarin negen deelnemers strijden om roem en eer, gevolgd door de wervelende show van The New Sint-Pietersselection afwisselend met proeven voor de verkiezing van Poorter en Poorteres. Rond middernacht weten we dan wie het nieuwe Poorterspaar van de Sint-Pietersparochie is geworden.

Eierwerpen

“Ook nu zal het Sint-Pietersfestival opnieuw gebruik maken van het groot grasveld voor de Sint-Pieterskerk”, gaat voorzitter Ilse Houtrique verder.

“De tent zal ook deze editie evenwijdig staan met de Brugsesteenweg. Na de vele positieve reacties van medewerkers en vooral van onze bezoekers besloten we hierop verder te bouwen. Een klassieker binnen ons festival is op zondag het Kuurns kampioenschap eierwerpen, een onderdeel dat altijd garant staat voor sensatie.”

Familiefun

Wie kennis wil maken met het kersverse Poorterspaar kan dit doen op zondagmorgen rond 11.30 uur tijdens de sleuteltjesworp, gevolgd door het Sint-Pietersaperitief. ‘s Avonds wordt er ook opnieuw gekoerst op Sint-Pieters door de U17 nieuwelingen.