Steven Lemahieu die maanden aan een stuk thuis is, dat is een zeldzaamheid. De Oostendenaar tourt normaal gezien de hele wereld rond met de grootste namen, 330 dagen per jaar. “Ik heb nu eens alle seizoenen in België meegemaakt.”
Steven Lemahieu (46) is in 1992 gestart in de muzieksector. “Ik ben begonnen met afwassen in de catering en heb mij zo jaar na jaar opgewerkt. Het is niet zo dat James Hetfield van Metallica je meteen opbelt om te vragen of je mee op tour vertrekt”, lacht hij. “Ik heb in alle takken van de rock-’n-roll gewerkt.”
Ondertussen bellen alle groten der aarde Steven wél op: Beyoncé, Foo Fighters, Kiss, Placebo…: noem maar op. Vandaag is hij aan de slag als hoofdtechnicus en technical designer voor grote wereldtournees. Dat betekent dat hij maandenlang van huis is.
“Mijn laatste tour dateert van december 2019. Ik was bezig met de voorbereidingen voor de tour van Justin Bieber en we gingen net vertrekken toen de Verenigde Staten de grenzen sloten. Sindsdien zit ik thuis. Ik ben freelancer en heb dus recht op overbruggingskrediet. Dat is wel dubbel. Aan de ene kant kan je dus zo nog je boterham betalen. Maar stel dat ik een job heb die een weekend duurt en waar ik een fractie van dat overbruggingsrecht mee verdien, dan ben ik die vergoeding helemaal kwijt.”
“Ik moet eerlijk zeggen dat ik dan wel kies voor die job, gewoon omdat het mijn passie is”, gaat Steven verder. “Maar de jobs die ik in die periode gedaan heb, zijn wel op één hand te tellen. Ik heb meegewerkt aan de modeweek van het merk Hermes, een vaccinatiecentrum in Leuven en enkele livestreams. Dat is het. Toch zit ik niet stil. Ik heb al meer dan vijftig technische designs voor bands gemaakt. Wanneer het weer kan en mag, kunnen zij dus meteen op tour gaan.”
Maar of die bands direct op tour gaan kùnnen vertrekken, is nog af te wachten. “Ik had een voorgevoel dat deze situatie heel lang zou duren, en heb me er eigenlijk wat bij neer gelegd. Het is nu eenmaal zo, we kunnen er niet veel aan doen. Maar al die bands… Het zijn precies kwispelende hondjes. Ze kunnen niet wachten. En stel, iedereen kan weer op tour vertrekken, wat dan? Er zal niet genoeg materiaal beschikbaar zijn, én niet genoeg technici. Al die mensen hebben noodgedwongen een andere job moeten zoeken. Nu zijn ze thuis, hebben ze het weekend vrij en een vast inkomen. Hoe zou je zelf zijn?”
“Wat ik ga doen? Het begint wel te nijpen, eerlijk gezegd. Stel dat er in juni en juli al weer iets mogelijk is, en dat die steunmaatregelen daardoor wegvallen… Ik weet het niet. Wereldtournees zullen sowieso nog niet mogelijk zijn, daar reken ik nog niet op. Het is een vereiste om gevaccineerd te zijn, als je de States binnen wil. Zuid-Amerika is een belangrijk continent voor wereldtournees en door de situatie daar valt ook dat weg. In Azië moet iedereen ingeënt zijn of de deuren gaan niet open, en in Australië moet je lang in quarantaine. Dat is voor heel wat bands financieel niet haalbaar.”
Stervende knowhow
“Trouwens, het zou niet alleen nefast zijn voor mezelf. Ik sta erop dat ik altijd heel wat volk uit België meeneem op tour. Voor hen zou dat dus ook een serieuze opdoffer zijn. Ja, door corona zal er heel wat knowhow in de muzieksector sterven. Ik hoop natuurlijk dat het niet zo’n vaart zal lopen. Maar we gaan het zien.”
In een ‘gewoon’ jaar is Steven zo’n 330 dagen per jaar weg van huis. “Nu zo lang thuis zijn, vind ik ook wel eens leuk. Ik heb een keer alle seizoenen in België meegemaakt (lacht) . Het reizen mis ik niet. Ik blijf wel bezig, hoor. Ik heb al duizenden zoommeetings met bands achter de rug. En binnenkort reis ik naar IJsland voor een e-sportevent (wedstrijd van computerspellen, red.) . Ik blijf positief.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier