Recordeditie van Kamping Kitsch Club: meer dan 27.000 feestvierders

Deze editie van Kamping Kitsch Club werd met vuurwerk afgesloten. © CLL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Meer dan 27.000 feestvierders waren aanwezig tijdens de recordeditie van Kamping Kitsch Club. Werkelijk alles was aanwezig, om de Lange Munte in Kortrijk om te toveren tot één groot speelparadijs voor volwassenen. Met een indrukwekkend vuurwerk werd de ‘Altijd Prijs’-editie afgesloten, waarna reeds afspraak werd gemaakt voor 2025.

Botsauto’s, dildowerpen, danseressen, fluokleuren en een line-up waar eender welk ander festival jaloers op kan zijn. Het hoeft niet te verbazen dat Kamping Kitsch Club, het grootste verkleedfeest van Europa, zowat alle records heeft verpulverd. Men had gehoopt op 25.000 bezoekers, ze sloten af met 27.200. Iedere kaart vloog de deur uit, tot groot plezier van alle feestvierders en teleurstelling van al evenveel mensen die er geen konden bemachtigen.

Wat ooit begon als een klein feest met amper 50 mensen, groeide uit tot een festival uniek in zijn soort. Voor de organisatoren blijft het dan ook een uitdaging om jaar na jaar de lat hoger te gaan leggen, iets waar ze tot op heden blijven in slagen.

Een recordeditie, niet alleen in aantal toeschouwers. Ook op gebied van podia en tenten, was Kamping Kitsch Club groter dan ooit tevoren. Op niet minder dan 15 verschillende plaatsen konden bezoekers genieten van een mix van fluo, absurde outfits en stevige muziek. Met de King’s Club bouwden ze de vergane glorie van het Aalsterse uitgaansleven na, de Hitjes voor Titjes was dan weer de plaats waar vrouwen de plak zwaaiden en er was zelfs een recordpoging om alle feestdagen van het jaar in 8 uur te proppen. Alles natuurlijk omkaderd met dinosaurussen, gigantische pythons, botsauto’s en zelfs een jacuzzi en alles wat je in dergelijke speeltuin kunt gaan verwachten. Voor de fans van het eerste uur hadden de artiesten van Cirusso Art zelfs een tattoostudio op poten gezet, waar je het logo van Kamping Kitsch Club op je lichaam kon laten vereeuwigen. “Het gaat hier om tijdelijke plaktattoo’s” gierde zaakvoerder Cirio het uit. “Al maakt het dat natuurlijk niet minder leuk.” Weinig mensen die de Lange Munte verlieten zonder zo’n exemplaar op het lichaam, waarbij de bips het meest favoriete lichaamsdeel was.

Het kleinste podium van de festivalweide, was meteen ook het populairste van de dag. Op de stand van Hott.be, goed voor twee verdiepingen, gaven de dames van ponokoningin Elise van Vlaanderen het beste van zichzelf. Het publiek genoot met volle teugen van het spektakel, met lange wachtrijen om te kunnen deelnemen als levend voorbeeld.

Meest vrouwvriendelijke editie ooit

Nieuw dit jaar was het vrouwvriendelijke concept waarmee Kamping Kitsch Club wist uit te pakken. Na een lange enquête bleek dat de vrouwelijke bezoekers her en der wat meer verfijnde toetsen wilden zien. Met een aangepaste drankenkaart, een nieuw podium en een uitgebreide poetsploeg werd op die vragen ingespeeld. Ook het meldpunt voor grensoverschrijdend gedrag, iets waarmee de organisatie enkele jaren geleden op eigen initiatief heeft uitgepakt, was prominent aanwezig. De vrouwelijke bezoekers zelf vonden het allemaal best. “Ja, je ziet hier misschien eens een piemel of een borst, maar weet je dat ik meer problemen heb als ik op zaterdag op café ga dan hier?” Line was één van de duizenden vrouwen die, compleet in outfit van pikante verpleegster, er feest kwam vieren. “De sfeer is hier zodanig uitgelaten, het concept is zodanig ‘over the top’ dat er van problemen weinig tot geen sprake is. Geef mij maar iedere week een Kamping Kitsch!” Het zijn woorden die door de cijfers kracht worden bijgezet, want van noemenswaardige incidenten was er geen sprake.

Alle kleurrijke outfits, absurde pakjes of kermisattracties terzijde, is en blijft Kamping Kitsch Club natuurlijk een festival. Jaarlijks weet de organisatie een resem aan lokale, internationale, nieuwe en klassieke vedetten te strikken. Jean-Marie Pfaff die het volk komt opzwepen, Carmen van FC De Kampioenen die interviews afneemt of Pat Krimson die de luidsprekers laat schreeuwen van plezier? Het was er aan de orde van de dag. De eindeloos lange lijst aan sterren uit de showbizz werd aangevuld met lokaal talent zoals ‘Linda ut Wervik’, die met een optreden op de Mijn Stage haar droom in vervulling zag gaan.