Poperingse horeca kijkt uit naar Marktrock: “Het wordt een prachteditie”

Jille Boussekeyt, Steven Barroo en Stefanie Willems van New Break Café. © MD
Andres Hollebeke
Andres Hollebeke Medewerker KW

Met Marktrock staat dit weekend weer het muzikale hoogtepunt van het jaar in Poperinge op de agenda. Ook de lokale horecazaken op en rond de Grote Markt kijken reikhalzend uit naar wat een topweekend moet worden.

Linda Rouseré (56) baat al 30 jaar Café de la Paix uit op de Grote Markt en voor haar is Marktrock altijd een topdag. “Samen met mijn ex-partner Koen Sambaer kochten wij de zaak in 1992”, vertelt Linda. “We openden pas in juli 1994, na heel wat verbouwingen. Begin jaren 90 baatte Koen nog ’t Fabriekje uit en in die tijd mocht elk café nog zijn eigen tapinstallatie buitenzetten. Maar de organisatie wilde grotere namen op de affiche en daarom schakelde ze, begrijpelijk, over naar eigen drankbediening op het marktplein.”

“Een van de strafste jaren was de editie in 2001, met K3 op de affiche. Al voor 11 uur ’s morgens zat zelfs ons tuinterras al vol kindjes met hun ouders. We deden die dag goede zaken in het restaurant, dat altijd open blijft met Marktrock. We merken veel pieken en dalen gedurende die dag, maar het restaurant draait goed. Door het feit dat wij grote terrassen hebben op de Grote Markt, kunnen bezoekers bij ons genieten van alle dranken, vooral streekbieren, uit glas. Dat betekent een grote meerwaarde aan de totale beleving van Marktrock. Afhankelijk van de plaats waar de PA-toren wordt geplaatst, hebben onze klanten een goed tot minder goed zicht op het podium. Maar ze genieten wel altijd van de warme marktsfeer die dag.”

Terugkomdag

“Marktrock betekent de afsluit van de vakantie, ook voor de vele jongeren”, vervolgt Linda. “En die willen nog een laatste keer genieten, samen met hun vrienden. Vandaar dat het zeer moeilijk is voor ons om personeel te vinden die dag. We ondervinden ook dat Marktrock een soort nostalgische ‘terugkomdag’ is voor vele oud-Poperingenaars. Hoed af voor de vele vrijwilligers, die helpen bij de organisatie.”

Robbe Sambaer en Josephine Ververken van Café de la Paix.
Robbe Sambaer en Josephine Ververken van Café de la Paix. © MD

Voor Linda zijn het haar laatste weken in het café. “Onze zoon Robbe (25) zal samen met zijn partner Josephine (25) de zaak voortzetten. Maar vanaf oktober zal La Paix gesloten zijn voor een jaar. Onder meer de keuken wordt totaal verbouwd en groter gemaakt. Er is zelfs archeologisch onderzoek nodig. Ondertussen nemen wij voor een jaar onze intrek in het leegstaande restaurant De Passage in de Veurnestraat. Ook de ontbijten voor onze hotelgasten worden daar aangeboden. Soms zijn er tijdens Marktrock wat problemen met de hotelgasten, omdat ze ver moeten parkeren en ’s nachts gestoord worden door het lawaai van de muziekgroepen. Maar anderzijds zijn er ook gasten die speciaal voor Marktrock een hotelkamer boeken”, besluit Linda.

Plezierige dag

Ook in het New Break Café wordt uitgekeken naar het tweedaagse muziekfestival. Sinds 12 januari baat Stefanie Willems (44) samen met haar partner Steven Barroo (48) de zaak uit op de Grote Markt. Vanaf volgend jaar zal dochter Jille Boussekeyt (17) mee achter de toog staan. “Ik ben afkomstig van Vlamertinge, maar woon al 25 jaar in Poperinge”, vertelt Stefanie. “Ik heb eigenlijk al altijd in de horeca gewerkt, onder meer in ’t Zweerd in Ieper. Nu heb ik voor het eerst een eigen zaak. Ik kwam vroeger altijd naar Marktrock Poperinge en dat waren telkens geestige feestjes, vooral met de afsluitende dj. Maar ik heb ook goede herinneringen aan de edities met Arno, Daan en Vive la Fête.”

“Met Marktrock openen we al om 10 uur ’s ochtends. Het is alleen jammer dat we ons terras niet kunnen uitbreiden. Binnen plaatsen we een extra tap en we bedienen door de voorruit. Als de drukte het toelaat, zullen we onze hele eetkaart ook bedienen. En uiteraard zijn er ook onze cocktails. Bij goed weer verwachten we weer een prachteditie. Het wordt een plezierige dag. We kijken er echt naar uit.”

Café L’Espérance, dat nu gesloten is, wordt speciaal op de dag van Marktrock een pop-upcafé. Het wordt uitgebaat door Charles, de zoon van Carmen Logie van Manoir Ogygia in de Veurnestraat.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier