Jean-Pierre (70) neemt voor de 51ste keer deel aan Vierdaagse van de IJzer: “Ik zwoer mezelf om nooit meer deel te nemen”

De organisatoren van de vierdaagse met oa. burgemeester Emmily Talpe, Christof Dejaegher en de provinciecommandant. © EF
Christophe Maertens
Christophe Maertens Medewerker KW

Van 20 tot en met 23 augustus vindt de 51ste editie van de Vierdaagse van de IJzer plaats. De deelnemers kunnen als vanouds kiezen uit verschillende afstanden. De hoofdzaak van het evenement blijft wandelen, maar zoals steeds is er ruimte voor herdenking en toerisme. “Aan andere vierdaagse wandeltochten neem ik niet meer deel, maar die van de IJzer wil ik absoluut niet missen.”

De Vierdaagse van de IJzer is een internationale, meerdaagse wandeltocht voor zowel burgers en militairen. Het evenement biedt vier dagen wandelplezier aan en is dit jaar toe aan de 51ste editie. Het lijkt onwaarschijnlijk, maar enkele deelnemers stapten al elke editie mee.

Eén van hen is Jean-Pierre Dezeure (70) uit Zeebrugge. Ook nu is hij alweer van de partij. “Ik vatte als twintiger het plan op om de Westhoek op een sportieve manier te verkennen, maar ik wou dat doen met de fiets”, zegt Jean-Pierre, die een gepensioneerd politieman is. “Een goede vriendin van mij, die later zelfs mijn vrouw is geworden, overtuigde mij deel te nemen aan de eerste editie van de Vierdaagse. Ze runde toen het toeristisch infokantoor in Oostduinkerke en ze was op zoek naar deelnemers voor het wandelevenement.”

“Je kan het je nu niet meer voorstellen hoe dat toen was. Niemand was echt getraind en iedereen deed maar wat. De gsm bestond nog niet en het was een stuk improviseren om contact te houden. Ik herinner mij nog goed dat er volop werd gerookt op de bussen die de wandelaars vervoerden.”

Zwaar afzien

“Die eerste editie is voor mij nog steeds de meest memorabele”, klinkt het. “Het ging toen nog in omgekeerde richting. We begonnen in Ieper en wandelden naar Diksmuide. Het was bloedheet. Tijdens de tweede wandeldag was het zwaar afzien, er kwam echt geen einde aan. Ik weet nog goed dat ik de IJzertoren van alle kanten te zien kreeg. Ik vervloekte mezelf en zwoer nooit, maar dan ook nooit, meer deel te nemen. Het liep echter even anders.”

Bij de eerste Vierdaagse was er maar één afstand: de 32 kilometer. Jean-Pierre is die afstand altijd blijven doen. “Of ik veel train? Ik ben de regelmatigste wandelaar van allemaal (lacht), ik wandel slechts één keer per jaar, met de Vierdaagse. Maar ik beweeg wel regelmatig. Ik fiets meer dan dat ik met de wagen rijd.” Jean-Pierre blijkt uit het goede hout gesneden, want nog nooit liep hij een blessure op. “Uitgezonderd eens twee blaren”, zegt de zeventiger. “Toen ik op een bepaald moment nieuwe zolen had laten leggen op mijn stapschoenen.”

Meer dan alleen wandelen

“Je kan de Vierdaagse van de IJzer in enkele woorden samenvatten. Het gaat uiteraard om wandelen, maar het is ook herdenken, ontmoeten en genieten.” Dat zijn meteen de drie doelstallingen die de organisatie nastreeft. “Hoewel ik in het verleden al aan veel andere vierdaagse wandelevenementen heb deelgenomen, zelfs in Ierland, blijft de Vierdaagse van de IJzer voor mij de mooiste”, vertelt Jean-Pierre verder. “Dit is echt de Hilton van alle vierdaagse wandeltochten.”

“Ook dit jaar kunnen wandelaars opnieuw kiezen tussen verschillende afstanden: 8, 16, 24 of 32 kilometers”, vertelt adjudant-majoor Jef Verstraete, die aan zijn laatste editie als directeur bezig is. “Er zijn tevens alternatieve routes voor de mindervalide deelnemers.”

Plechtigheden

De officiële opening van de Vierdaagse van de IJzer vindt plaats op maandag 19 augustus aan het Astridplein in Oostduinkerke. Het slotdefilé op vrijdag 23 augustus om 15.45 uur op de Grote Markt in Ieper. In de loop van de vier dagen staan er heel wat plechtigheden op het programma. Zo wordt bijvoorbeeld haltgehouden bij de Belgische militaire begraafplaats in Houthulst, het Deutscher Soldatenfriedhof in Vladslo, het Nine Elms Military Cemetery in Poperinge en het Iers Vredespark in Mesen. In Ieper is er een speciale Last Post voor de wandelaars. Op verschillende locaties langs het parcours worden de stappers getrakteerd op een paradrop.

De organisatie steunt elk jaar enkele goede doelen en dit jaar zijn dat vzw Letterhop, het Inloophuis in Ieper en Biezoender in Diksmuide.

Meer info en inschrijvingen via vierdaagse.be/

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier