Outdoor EK-dorpen en pop-upbars kleuren Kortrijkse zomer: Barra Dentra toont EK, Spelen én Tour

Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Er valt weer heel wat te beleven tijdens de zomermaanden in Kortrijk. Met het EK voetbal wordt het Nelson Mandelaplein omgetoverd tot een heus outdoor EK-dorp. Wat verderop, op Howest Parking 4, vind je het kindvriendelijke Barra Dentra die de sportzomer op groot scherm vertoont en doorheen de stad ontdek je verschillende pop-upbars om te genieten van de warme zomerdagen en zwoele zomernachten.

Barra Dentra, de kindvriendelijke zomerbar op het einde van de Graaf Karel de Goedelaan (waar de extra kermislocatie werd ingericht voor de Paasfoor), is terug. Het concept blijft hetzelfde als twee jaar geleden, maar met meer afwerking. “In het gedeelte van de zomerbar zal er geen asfalt te zien zijn van de parking. We leggen overal schors en terrasvloeren. Er komen ook extra afdaken en de nadars worden weggewerkt met proper hout”, zegt Dries Vantomme (37) van Dentra Events Vantomme.

Barra Dentra heeft nog meer ingezet op afwerking.
Barra Dentra heeft nog meer ingezet op afwerking. © gf

Met een capaciteit van maximaal 1.500 personen is Barra Dentra een interactieve zomerbar met veel randanimatie. Dries voorziet drie petanquevelden, waarvan één overdekt (petanqueballen zijn achter de bar te verkrijgen), er worden pingpongtafels geplaatst en je kan er nagelen en darten. “Hou onze sociale media in de gaten, we zijn van plan om ook enkele toernooien te organiseren.” Barra Dentra is volledig afgesloten zodat kinderen veilig kunnen spelen zonder de site te verlaten. “We hebben een overdekte zandbak, skateboards, gekke fietsen, een basketbalring, een beachvolleybalveld en springkastelen. We willen meer inzetten op kinderen en leuke randactiviteiten.”

“Aan het EK koppelen we aparte events. Als de Belgen tegen Spanje moeten spelen, serveren we tapas” – organisator Dries Vantomme

De helft van Howest Parking 4 blijft gratis parking voor auto’s en fietsen. Het andere gedeelte wordt opgesplitst in speelplein en – uiteraard – zomerbar. Op de kaart staan een vijftal cocktails, basissnacks zoals ijsjes, chips, portie gemengd of pizza, en Bockor Pils aan drie euro. Bij evenementen zal er een extra food area ingericht worden. Iedere vrijdag organiseert Barra Dentra bovendien een afterwork met dj’s.

Er zijn ook veel sportwedstrijden deze zomer en dat laat Barra Dentra niet aan zich voorbijgaan. De zomerbar toont het EK voetbal, de Ronde van Frankrijk én de Olympische Spelen op een groot scherm van 4,5 op 2,5 meter. Tijdens het EK wordt niet enkel België vertoond, maar alle wedstrijden. “Daaraan koppelen we aparte events. Als de Rode Duivels spelen tegen bijvoorbeeld Duitsland serveren we halve liters, tegen Spanje tapas, enzovoort. Ook aan de Olympische Spelen proberen we animatie te koppelen zoals een breakdance-initiatie of tafeltennistoernooi.”

Festival Mutse

Barra Dentra wordt geopend met het gratis festival Mutse, van vrijdag 14 tot en met zondag 16 juni. “We hebben dezelfde doelgroep als de zomerbar, dus het is een grote win-win om samen te werken”, zeggen organisatoren Jakob Dhaene (35) en Lander Vanderstraeten-Sintobin (35). “Overdag organiseren we kinderanimatie, ’s avonds staat in teken van muziek. We nodigen ook drie cateraars uit: Fluffy Falafel, Toujours Dimanche en op zondag voorziet Maison Marsel brunch in combinatie met een jazzoptreden.”

Intussen hebben al meer dan duizend mensen zich online geregistreerd voor het festival op www.mutse.be/gratis-tickets “Tijdens de Kortrijkse triatlon op zondag 16 juni krijgt elke atleet één gratis consumptie op Mutse. In de goodiebag van de triatlon zal een voucher zitten die ze kunnen inwisselen aan de kassa.”

Barra Dentra zal tot 15 september doordeweeks open zijn van 15 tot 22 uur, vrijdag van 15 tot 23 uur, zaterdag van 11 tot 23 uur en op zondag van 11 tot 22 uur.

Outdoor EK-dorp

Wat verderop, op het Nelson Mandelaplein, vind je het outdoor EK-dorp van Dieter De Clercq en zijn team, goed voor 4.000 voetbalfans. “Het EK-dorp is een plaats waar ik iedereen wil verenigen en we samen kunnen supporteren.” De Rode Duivels spelen op maandag 17 juni tegen Slowakije, op zaterdag 22 juni tegen Roemenië en op woensdag 26 juni tegen Oekraïne. Het EK-dorp is dan respectievelijk geopend vanaf 17 uur, vanaf 20 uur en vanaf 17 uur, en sluit telkens om middernacht. De feestelijke uitzendingen van de wedstrijden worden steeds gecombineerd met verschillende dj’s.

Wie de Leie volgt tot aan de Broeltorens kan van 15 augustus tot 15 september ook opnieuw terecht in ZOMERtuin Kortrijk van Joran Vanhoenacker in Broelkaai 6. In de stadstuin vol gezellige zitplaatsjes wordt voor de gelegenheid een buitenbar geïnstalleerd. Naast de uitgebreide drank- en cocktailkaart kan de honger er gestild worden met verschillende snacks of bij een van de gastkoks.

Zomerbar Azuro is terug van weggeweest.
Zomerbar Azuro is terug van weggeweest. © gf

Verder de stad in, ter hoogte van de Grote Kring, ontdek je nieuwkomer Bar José, die zuiderse sferen naar Kortrijk brengt met Spaanse warme en koude tapas en kwaliteitsvolle wijnen. De vier ondernemende vrouwen serveren er zelfs hun artisanale huisbier José. Richting de Pottelbergsite keert Azuro terug naar waar het begon. De zomerbar met Ibizagevoel speelt meer commerciële muziek en is telkens open van donderdag tot zondag, nog tot en met 1 september.

Liever weg van het drukke stadscentrum? Bar Botaniek, gelegen op het domein van Goed Te Cattebeke, aan de ingang van het bedrijventerrein Evolis, heeft ook opnieuw de deuren opengegooid. Omgeven door groen en rust kan je hier genieten van de charme van de oude vierkantshoeve.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier