Oostendse Hippodroomwijk voor een dag terug naar de Belle époque: “Al 19 jaar een traditie”

Het Belle-Epoquefeest zorgde voor een gezellige sfeer in de gelijknamige wijk. © ZB
Redactie KW

Oostende organiseert een aantal evenementen in aanloop naar de zomervakantie, maar één opvallende dag blijft er toch met kop en schouders bovenuit steken en dat is ongetwijfeld de twaalfde editie van het Belle-époquefeest in de Hippodroomwijk. Duizenden bezoekers gaven hun ogen de kost aan retrospullen, oldtimers en een wandelend Ensor-schilderij.

Op zondag werden de Edward De Cuyperstraat, Sportstraat, Frans Musinstraat, Maria Theresiastraat, de Velodroomstraat van de Hippodroomwijk omgetoverd tot een gezellige rommelmarkt en decor voor het Belle-époquefeest. Bezoekers, waaronder heel wat gezinnen met kinderen, konden langs de vele standjes struinen, een vishapje eten en genieten van allerlei animatie.

Naast de leuke rommelmarkt, waar heel wat standhouders uitgedost waren in belle-époquekleren, waren er ook weer oldtimers, Oostendse Visbakkers, een oude kindercarrousel, animatie en optredens op verschillende locaties in de wijk. Het Belle-époquefeest was ook dit jaar weer dé gelegenheid bij uitstek om authentieke absint te proeven aan de absintbar.

Ensorgetint

Origineel werd het Belle-époquefeest opgericht voor een eenmalige inhuldiging van een tentoonstelling in de Venetiaanse Gaanderijen. Bezoekers vonden het zo een leuk concept dat de wijkvereniging en Stad Oostende het feest het jaar erop opnieuw hebben gelanceerd onder een nieuwe naam.

Het Belle-époquefeest was dit weekend toch ook een beetje James Ensor-getint. Bezoekers konden foto’s maken met het ‘levend Ensor-schilderij’. Deze groep mensen, die een voor een uit een schilderij van Ensor leken gewandeld, liepen rond in de wijk en pauzeerden af en toe eens om foto’s met passanten te maken.

Absint

De meeste standen werden uitgebaat door wijkbewoners. Een van hen is de 29-jarige An. Voor de gelegenheid had ze zich helemaal uitgedost in originele belle-époque kleren. “We doen al mee sinds het begin van het buurtfeest, maar het is sinds kort dat we ons ook effectief verkleden. Op deze editie verkoop ik een aantal korsetten en kleine hebbedingetjes. Mocht het zonnetje nu nog doorbreken, is mijn dag helemaal compleet.”

In verkoopzaal De Zoete Inval staat eigenaar Wesley (40) te glunderen. “Op zo’n dagen hebben we altijd veel volk, dus moet ik de winkel goed in de gaten houden. Het is natuurlijk wel fijn dat we op deze manier reclame kunnen maken voor antieken spullen.”

Buitengekomen passeren we het absint-standje van Régis en Caroline, een van de organisatoren van het Belle-époquefeest. Ze zien er wonderbaarlijk uit vandaag. “Ik heb me jaren geleden ingelezen in de verkoop van absint. De prijzen? Voor een absint die gebrouwen is met de methodiek van 1901, betaal je toch al 70 à 80 euro per fles. Passanten konden natuurlijk ook gewoon eens proeven, het is echt een aparte smaak”, besluit Régis. (Zana Bulteel)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier