Oostende blikt bijzonder tevreden terug op Ensor 2024: “Nog lang impact op ons imago”

Ook de schoolgaande jongeren werden bij het Ensorjaar betrokken, onder meer met de Ensor Peepshow eind mei. © gf
Hannes Hosten

Na negen maanden vol boeiende activiteiten en culturele evenementen eindigt Ensor 2024 in Oostende dit weekend. Het veelzijdige stadsfestival, georganiseerd naar aanleiding van het 75-jarig overlijden van de beroemde kunstenaar James Ensor, blikt bijzonder tevreden terug. Dit weekend volgt nog een grote apotheose rond de Duinenkerk, waar het graf van de kunstenaar is (zie p. 6).

Het stadsfestival wist jong en oud te boeien met 25 tentoonstellingen, waarvan zes grote, en meer dan 100 activiteiten. De 25 expo’s lokten samen ruim 250.000 bezoekers, er waren 15 participatieve projecten voor alle leeftijden, 6.000 leerlingen liepen op de dag van het kunstonderwijs mee in de Ensorparade, 1.000 leerlingen brachten ‘De baden van Oostende’ weer tot leven, 18 muzikale concerten lokten meer dan 10.000 bezoekers, er werden 28.600 Ensor-winkeltassen verdeeld… Intendant Wim Vanseveren blikt trots terug: “Ensor 2024 Oostende was een kwestie van geloof en vertrouwen. Geloof in verbinding en de alles overtreffende kracht van creativiteit. Wie de afgelopen maanden een bezoek bracht aan Oostende, kon niet om Ensor heen: dankzij de diverse programmatie en initiatieven baadde de volledige stad in Ensorsfeer. We kijken nog uit naar het slotweekend om het geslaagde stadsfestival samen af te sluiten.”

Burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) benadrukte het belang van Ensor 2024 voor Oostende: “Ensor 2024 heeft niet alleen kunstliefhebbers van ver buiten onze grenzen naar Oostende gelokt, maar gaf ook onze eigen inwoners de kans om de meesterwerken van hún James Ensor te herontdekken. Dit themajaar versterkt Oostendes positie als culturele topbestemming. De unieke mix van tentoonstellingen en het diverse programma hebben opnieuw bewezen dat Oostende veel meer te bieden heeft dan enkel strand en zee.”

Economische return

Ook de ondernemers zetten hun schouders onder dit project. Het stadsfestival omarmde niet alleen de kunst, maar betrok ook de lokale ondernemers en horeca, waarbij zij elk op hun eigen manier een eerbetoon aan James Ensor brachten en dat werd gesmaakt. De samenwerking tussen de culturele sector en de lokale ondernemers zorgde voor een aantrekkelijke en levendige stad. Peter Craeymeersch, algemeen directeur Toerisme Oostende vzw, verklaarde:“Ensor 2024 heeft niet alleen een culturele en artistieke impact gehad, maar gaf ook een return aan onze lokale economie”, vindt Peter Craeymeersch, directeur van Toerisme Oostende. “Deze extra inkomsten door Ensor 2024 waren gespreid over het hele jaar, niet alleen tijdens de klassieke topmaanden. Ensor 2024 zal nog lange tijd een impact hebben op het imago van onze stad en we zijn heel trots dat zo alle aspecten van onze Stad aan Zee samenkomen.”

Slotweekend op 20 en 21 september

Na negen maanden eindigt Ensor 2024 met een slotweekend op zaterdag 21 en zondag 22 september. Op zaterdag is er om 10.30 en 14.30 uur een gegidste Ensorwandeling, om 20 uur herhalen zich de Highlights uit het feestprogramma op de site van het Duinenkerkje. Er volgt een Animatie Baden van Oostende door Kunstacademie aan Zee en Theater Kallemoeie brengt een hommage aan Ensor en aan Jan Hostyn. Om 21 uur volgt een Marche Funèbre, een Ensoriaanse stoet en om 23 uur een Pro Luce-concert door Casco Phil en op hetzelfde uur Triangle door Jan De Coninck.

Op zondag start om 10.30 uur en om 14.30 een Ensorwandeling met gids, om 12.30 uur brengt pianiste Veronique Van Hoecke Ensor/Crumb in het Duinenkerkje, om 13.45 uur krijgt het kunstwerk van Daniel Spoerri een herbestemming aan het kerkje. Op 22 september start een vierdaagse voettocht waarbij Oostende het Ensorjaar overdraagt aan Antwerpen. (ML)

Meer info: https://www.ensor2024.be/nl/inspiratie/slotweekend-ensor2024.