Dinsdag vindt in Roeselare de 14de editie van het Dovy Natourcriterium plaats. De organisatoren zullen er opnieuw in slagen om een bijzonder mooi deelnemersveld aan de start te brengen. De Eritreeër Biniam Girmay wordt sowieso een van de grote blikvangers.
In 2010 vond het Dovy Natourcriterium in Roeselare voor de eerste keer plaats. Thor Hushovd won de eerste editie voor Jurgen Van den Broeck en Fabian Cancellara. Samuel Sanchez (2011), Ryder Hesjedal (2012), Marcel Kittel (2013), Rafal Majka (2014), Nairo Quintana (2015), Greg Van Avermaet (2016), Chris Froome (2017), Peter Sagan (2018), Egan Bernal (2019), Mark Cavendish (2021), Yves Lampaert (2022) en Jasper Philipsen (2023) traden sindsdien in de voetsporen van de Noor, maar ook tal van andere gewezen en huidige wereldtoppers stonden in Roeselare ooit op het podium: Philippe Gilbert (tweede in 2011), Andre Greipel (derde in 2013), Niki Terpstra (tweede in 2018), Thomas De Gendt (tweede in 2019), Tim Merlier (tweede in 2021), Wout van Aert (tweede in 2022) en Tom Pidcock (derde in 2022).
Marcel Vanthilt
Björn Gevaert (voorzitter van het organisatiecomité tot en met 2019) en Thomas Verhaeghe (voorzitter sinds 2020) houden tal van mooie herinneringen over aan de voorbije dertien edities van hun Natourcriterium. “Zeker het jaar waarin Marcel Vanthilt in Roeselare zijn avondshow live op tv kwam presenteren, blijft me bij”, glimlacht Gevaert. “Onder politiebegeleiding werden wij, renners en organisatie, naar het podium vervoerd. De volledige Grote Markt van Roeselare stond vol met volk. Een echt zottenkot. En wij kwamen dus live op tv. (grijnst) Publicitair was dat mooi meegenomen en een onvergetelijke ervaring was het zeker.”
“De komst van Wout van Aert naar ons Natourcriterium leverde een zottenkot van jewelste in Roeselare op”
Verhaeghe houdt vooral fijne herinneringen over aan de editie van twee zomers geleden, toen Wout van Aert als groenetruidrager in Roeselare neerstreek. “Dat heeft ook wel heel wat voeten in de aarde teweeggebracht”, lacht hij. “Wij hadden Van Aert sowieso al gestrikt, maar toen wilde zijn ploeg Jumbo-Visma de dinsdag na de Tour in hun Nederlandse thuisbasis in ‘s-Hertogenbosch een receptie geven, omdat ze met Vingegaard en Van Aert de gele en groene trui hadden gewonnen. Toch wilde Van Aert per se naar Roeselare komen. Wij hebben hem rechtstreeks vanuit Nederland laten overvliegen en met de helikopter aan de fabriek van Dovy laten landen. Donald Muylle heeft hem persoonlijk welkom geheten in Roeselare. Zijn komst naar ons Natourcriterium leverde een zottenkot van jewelste in het centrum van Roeselare op.”
Anekdotes
Gevaert en Verhaeghe hebben nog tal van anekdotes. “Toen Egan Bernal in 2019 de Tour won, sliep hij in het Parkhotel en kwam hij hier op het criterium toe in een knalgeel T-shirt”, glimlacht Verhaeghe. “Doodleuk zei hij: ik wil nog even in de stad rondlopen. Waarop ik hem antwoordde dat dit waarschijnlijk geen goed idee was, zeker niet in zo’n opvallend T-shirt. In Colombia kan Bernal wel vrij rondlopen, maar blijkbaar kon hij toen nog niet zo goed de populariteit van de wielersport in België inschatten. (grijnst) Enkele minuten later was hij terug.”
Gevaert herinnert zich nog een etentje met Peter Sagan in Brasserie Flandria. “Een showman, hé. Maar eigenlijk is dat ook maar een gewone mens zonder kapsones. De babbels met hem waren heel losjes. Al was het niet makkelijk om hem te strikken. Ervoor had hij het al eens beloofd, maar is hij in extremis toch niet naar Roeselare afgezakt. Gelukkig heeft hij in 2018 wel woord gehouden.”
Val van Tafi
Ook de editie van vorig jaar leverde een herinnering voor altijd op. Verhaeghe: “Na de wedstrijd voor oud-renners is de Italiaan Andrea Tafi ten val gekomen toen hij de trap achter het podium afwandelde. Op de laatste trede gleed hij met zijn klikpedalen weg en kwam hij recht met zijn hoofd op de trap terecht. We dachten dat hij zijn nek gebroken had. Johan Museeuw en Peter Van Petegem waren op het podium aan het lachen, maar Tafi stond daar met een serieuze wonde. Gelukkig is het allemaal goed gekomen. Tafi zal er dit jaar trouwens opnieuw bij zijn, dus het moet zijn dat hij geen slechte herinneringen aan Roeselare overhoudt. Met Gianni Bugno, Peter Van Petegem, Johan Museeuw, Dirk De Wolf, Etienne De Wilde, Fons De Wolf en streekgenoten als Jelle Wallays, die ons vanaf volgend jaar zal helpen in de organisatie, Niko Eeckhout, Peter Farazijn, Gorik Gardeyn en Jurgen Van de Walle wordt het alweer een mooie editie bij de ex-profs.”
“We hebben heel lang met Tadej Pogacar onderhandeld”
Op het moment dat we dit schrijven is Biniam Girmay, drievoudig ritwinnaar in deze Tour, al bekendgemaakt als grote naam. Ook Yves Lampaert, Gerben Thijssen en Piet Allegaert hebben al bevestigd. “Het is elk jaar hetzelfde”, legt Verhaeghe uit. “Alles gebeurt in de laatste week van de Tour. Wij hebben onze wenslijst, maar er zijn zoveel factoren die een rol spelen. Wout van Aert en Remco Evenepoel rijden dit jaar de olympische tijdrit. Zij komen sowieso niet. Tadej Pogacar hadden we heel graag naar Roeselare gehaald. We hebben heel lang onderhandeld, want hij is voor ons de nieuwe Sagan. Alleen zitten we met het nadeel van de Tour die dit jaar niet in Parijs, maar in Nice finisht. Vanuit Parijs is het slechts drie uur rijden naar Roeselare. Pogacar woont in Monaco en kan zondag bij wijze van spreken te voet naar huis. Maar we hebben goeie sponsors en hopen Pogacar op een dag in Roeselare te krijgen.”
Vermeersch en co
Ook een bijna-certitude voor het Dovy Natourcriterium van komende dinsdag: Gianni Vermeersch. Tim Declercq, die ziek de Tour moest verlaten, is onzeker. “Het is leuk voor ons dat er West-Vlaamse profs aan de start verschijnen en het is leuk voor hen. Dan kunnen ze ook eens in eigen streek in actie treden zonder veel stress. Als Lampaert hier aan de start staat, blijft hij na afloop altijd met zijn supporters in de tent rondhangen.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier