Nieuwste Bruegelstoet na zes jaar belooft een uniek volksfeest te worden: “We brengen leute tussen de mensen”

Het Bruegelbestuur kondigde het programma ludiek aan. (foto GGM)
Georges Gielen
Georges Gielen Medewerker KW

In de gastvrije hoeve Wouter De Prest stelde het Bruegelcomité zopas het Bruegelweekend van zaterdag 31 augustus en zondag 1 september voor. De absolute blikvanger in een rijkgevuld programma wordt de nieuwste Bruegelstoet, die voor het eerst in zes jaar uitrukt. “We pakken ditmaal uit met zo’n 500 figuranten, verdeeld over 46 groepen”, vertelt voorzitter Dirk De Meyere. “We maken ons sterk, dat het een uniek volksfeest wordt met nieuwe spreuken, nieuwe wagens en een zelden gezien enthousiasme.”

De tijd dat de Bruegelstoet in Wingene – ontstaan in 1954 – nog georganiseerd werd door de ‘Christelijke boereskwole’ ligt ver achter ons en het feit dat het initiatief in 2002 om financiële redenen werd stopgezet, mag geen toeval heten. Het is weinig organisaties gegeven een volwaardige Bruegelstoet te organiseren. Het Wingense Bruegelcomité stond dan ook voor een enorme taak om zo’n initiatief uit te werken.

“We hebben vijf werkgroepen opgericht, om alles in goede banen te leiden”, legt voorzitter De Meyere uit. “Dat zijn de werkgroepen Communicatie, Stoetenbouwers, Karrenbouwers, Pleintjes en Eetgroep. We beschikken in het comité over een vaste kern van zo’n 48 man, die het beste van zichzelf gegeven hebben. Uiteindelijk zijn we met de praktische organisatie zo’n jaar bezig geweest.“

Ganzen en roofvogels

Maar uiteindelijk is de Bruegelstoet het resultaat van liefst zes jaar overleg, sparen, plannen en brainstormen. De organisatie van zo’n stoet kost zo’n 100.000 euro en die haal je als vereniging niet bijeen zonder een strakke organisatie, een duidelijk plan en voldoende sponsors. Ook het overzicht behouden over zo’n Bruegelweekend is geen sinecure. Twee dagen lang zal Wingene immers uit zijn voegen barsten.

We hebben het hier over een paar dozijn lokale muzikale attracties verdeeld over vijf pleinen, een batterij foodtrucks, een reclamestoet en uiteindelijk de Bruegelstoet zelf. Die werkgroep bestaat uit vier mensen: Sofie Verstraete, regisseur Koen Vandoorn, Koen Clinckemaillie en coördinatrice Katrien Delodder. In de stoet alleen al defileren er achttien trekpaarden en ruiters, honden, een hoop ganzen, roofvogels… Dat alleen is al voldoende om eender welke andere vereniging tot wanhoop te drijven.

Nieuwe spreuken

“Het is inderdaad heel heftig en intens geweest”, bekent Katrien Delodder. “Je gaat daarmee slapen en je staat daarmee op. Alle kostuums van de 500 figuranten worden bij huis Maes in Tielt gehuurd. Daarvoor moet je voor iedereen de juiste maten kunnen opgeven. Heel wat attributen voor de stoet zijn we gaan zoeken in kringwinkels, op tweedehandssites en op rommelmarkten.”

“We hebben een massa nieuwe spreuken verzameld en een selectie gemaakt. Sommige spreuken zijn nog nooit uitgebeeld, zoals ‘Met je gat door de mand vallen.’ Daarvoor heb je nieuwe wagens en karren nodig. De reuzen Hendrik en de Dulle Griet lopen mee, er zijn vendelzwaaiers en jachthoornblazers… Je hebt geen idee wat daar allemaal komt bij kijken. We hebben daar vele maanden aan gewerkt. Maar je zal zien: de schilderijen van Bruegel zullen tot leven komen. We gaan zorgen voor veel leute tussen de mensen. Het wordt een hele schone stoet.”

Alle steun

Dat bevestigt ook regisseur Koen Vandoorn. “Ik heb al een kwarteeuw ervaring als toneelspeler en ik kan u nu al zeggen: het wordt een prachtige stoet. Ik wil de Bruegel-taferelen volwaardig tot hun recht laten komen. Het mag zeker geen carnavalstoet worden. De juiste mimiek is essentieel. De mensen gaan zo’n stoet nog nooit gezien hebben.”

Ook het Wingense gemeentebestuur zet zijn schouders onder het initiatief. “Het Bruegelcomité mag altijd op onze financiële steun rekenen”, zegt schepen voor feestelijkheden Ann Mesure. “Tenslotte zit de Bourgondische geest van Bruegel zowat in het DNA van Wingene. Maar ook logistiek steunen we het initiatief van A tot Z: nadar-afsluitingen plaatsen, de markt inrichten… Ik heb niets dan lof voor de vlotte samenwerking met het Bruegelcomité.”

Burgemeester Lieven Huys ziet de stoet als een hommage aan de meesterwerken van Pieter Bruegel de Oude. “Het Bruegelweekend is ook een uiting van de typische Wingense gastvrijheid met veel plezier, veel dankbaarheid en veel samenhorigheid,” aldus Huys.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier