Nieuwpoort viert status als trotse vissersstad met Visserijfeesten

De visserijfeesten staan synoniem voor sfeer en gezelligheid. © PG
Peter Germonprez
Peter Germonprez Medewerker KW

Van vrijdag 17 tot en met zondag 19 mei 2024 organiseert stad Nieuwpoort, samen met Promovis vzw, de jaarlijkse Visserijfeesten. Op de site rond het vissersschip Surcouf en in de stedelijke vismijn staat heel wat leuks op het programma. Je kunt er terecht voor belevingsactiviteiten rond de visserij en de zee, boeiende rondleidingen, heerlijke visgerechten, leuke muziekoptredens en nog veel meer. Slotstuk van de Visserijfeesten is de serene Vissershulde op pinkstermaandag, waarbij Nieuwpoort eer betuigt aan alle op zee omgekomen vissers.

Het verhaal van Nieuwpoort is altijd al sterk verweven geweest met de aanwezigheid van de Noordzee. De stad en Promovis vzw zetten die innige band in de verf tijdens de Visserijfeesten van vrijdag 17 tot en met zondag 19 mei.

De bruisende vissmoefelmarkt bij het vissersschip Surcouf, op een boogscheut van de stedelijke vismijn, vormt het kloppende hart van de festiviteiten. Lokale vishandelaars verwennen je er drie dagen lang met de beste culinaire schatten uit de Noordzee. Ondertussen is het puur genieten met sfeervolle livemuziek. Blikvanger is het optreden van de Nieuwpoort Concert Band op zondag 19 mei van 11 tot 12.30 uur.

Leuke maritieme extra op zaterdag en zondag zijn de workshops van NAVIGO (Nationaal Visserijmuseum Oostduinkerke). Deze worden gehouden bij de N.116 Nostalgie, het NAVIGO-vlaggenschip dat momenteel een grootschalige restauratie ondergaat. In de Watson-loods kun je de tentoonstelling over de Reddingboot 2 bezichtigen en ontdek je het boeiende levensverhaal van deze maritieme erfgoedparel. De hangar biedt ook onderdak aan het Strandlabo van Zeevonk vzw en een virtueel visserijbelevingsparcours.

Ontdek de vismijn in al haar facetten

De stedelijke vismijn is hét brandpunt van de Nieuwpoortse visserijsector. Tijdens verschillende rondleidingen kom je te weten welke vis er wordt verhandeld en hoe ze de vangst verwerken. In de veilingzaal wordt in primeur een documentaire over de Belgische visserij voorgesteld. Er zijn vertoningen op zaterdag en zondag om 13.30, 15 en 16.30 uur. Wie wil proeven van het leven aan boord van een echt vissersschip kan terecht op de N.82 Nautilus of N.86 Rudy. Beide vaartuigen liggen op zaterdag en zondag aangemeerd aan de kade bij de vismijn en kun je doorlopend tussen 11 en 14 uur bezoeken.

“Wij zullen nooit onze omgekomen vissers vergeten” – burgemeester Geert Vanden Broucke

De evolutie van de vismijn en het vissersgebeuren in Nieuwpoort komt ook ruimschoots aan bod, verklaart schepen van Visserij Kris Vandecasteele: “In de centrale hal van het gebouw duik je in de geschiedenis van de vismijn. Aan de hand van foto’s uit de oude doos zie je hoe de werking van de vismijn doorheen de tijd ingrijpend is veranderd. Zeker de laatste jaren zijn er forse stappen gezet inzake renovatie, modernisering en professionalisering. Het historische aspect heeft altijd een plaats op de Visserijfeesten omdat we op die manier de sleutelrol van de vismijn in het Nieuwpoortse stadsweefsel in beeld brengen. Deze iconische plek is onontbeerlijk voor een bloeiende visserij, toen en vandaag. En zeker ook in de toekomst.”

Mooie extra bij deze tijdelijke fototentoonstelling is het verfraaide douanekantoor, naast de uurwerktoren van de vismijn. De ramen van dit kleine bijgebouw zijn volledig bekleed met unieke zwart-witbeelden van de Nieuwpoortse visserij, een permanente eyecatcher waarmee de stad het rijke vissersverleden accentueert. De voorstelling van het vernieuwde douanekantoor vindt plaats op vrijdag 17 mei om 18 uur. Aansluitend wordt om 18.30 uur het officiële startschot gegeven van de Visserijfeesten. Het volledige programma van het driedaagse evenement ontdek je op www.visit-nieuwpoort.be. Voor bepaalde rondleidingen in de vismijn moet je je vooraf inschrijven.

Serene Vissershulde

Op pinkstermaandag 20 mei brengt Nieuwpoort traditiegetrouw hulde aan alle op zee omgekomen vissers. De serene plechtigheid start om 10 uur met een herdenkingsmis in de vishal van de stedelijke vismijn. Ook het publiek is hartelijk welkom op deze eucharistieviering.

Aansluitend is er aan de kade de zegening van de Nieuwpoortse vissersvloot. De optocht gaat nadien verder tot aan het Vissersmonument op de Kaai. Familieleden van overleden vissers leggen er samen met het stadsbestuur, overheidsinstanties en verenigingen een bloemenkrans neer.

Nieuwpoort hecht bijzonder veel waarde aan de herdenking van de vissers die op zee het leven hebben gelaten, benadrukt burgemeester Geert Vanden Broucke: “Voor veel mensen is vis een vanzelfsprekende delicatesse, maar ze beseffen niet altijd voldoende wat er allemaal nodig is om die lekkernij op ons bord te krijgen. Onze vissers zijn een cruciale en onmisbare schakel in het bestendigen van de visaanvoer. Zij werken zich het hele jaar door uit de naad op een van de meest onvoorspelbare plekken op deze planeet: de zee. Het is een trieste realiteit dat deze onstuimige wateren soms ook mensenlevens opeisen. Uit respect voor deze onfortuinlijke zeelieden, stadsgenoten die nooit naar hun veilige thuishaven terugkeerden, brengen we hen jaarlijks in herinnering. Als duidelijk signaal dat wij hen nooit zullen vergeten.” (PG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier