Het thema van Erfgoeddag, op zondag 24 april, is ‘onderwijs’. Daarom geeft Jo Patteeuw van Familiekunde Vlaanderen initiatielessen over het aanmaken van een stamboom. Dat is best leerrijk. Nu weet burgemeester Dirk De fauw bijvoorbeeld hoe het komt dat zijn naam met een kleine ‘f’ wordt geschreven.
De Brugse afdeling van Familiekunde Vlaanderen huist in de Kleine Hertsbergestraat 3. Ze telt 300 leden en 18 actieve vrijwilligers, die al 768.585 rouwbrieven, bidprentjes en krantenknipsels gesorteerd en gedigitaliseerd hebben. Haar bibliotheek bevat 2.512 genealogische naslagwerken.
“Het aantal Bruggelingen dat naar het rijksarchief afzakt om een stamboom op te maken, is in tien jaar verdubbeld”, zegt voorzitter Jo Patteeuw. “Tegenwoordig kun je veel online opzoeken. Het moeilijkste zijn de eerste honderd jaren, omdat veel archieven ter bescherming van de privacy een eeuw afgesloten blijven voor het publiek. Je start best met te polsen naar het trouwboekje van nog levende voorouders.”
“Via de akten van de burgerlijke stand – geboorten, huwelijken en overlijdens – kun je tot de Franse Revolutie teruggaan. Voor daarvóór moet je een beroep doen op de parochieregisters. Je hoopt dat de pastoor of de koster niet dronken was, toen hij de gegevens invulde. Door een fout van de ambtenaar van de burgerlijke stand is een van mijn voorvaderen geboren als ‘dochter van’”, vertelt secretaris Eddy Dubruqué.
Cursussen
Omdat eeuwenoude documenten in het Latijn of het toenmalige Nederlands opgesteld zijn, organiseert Familiekunde Vlaanderen ook cursussen oud schrift. “Familiekunde behelst meer dan het reconstrueren van een stamboom. Dat is het skelet, het verhaal errond is de familiegeschiedenis in vlees en bloed. Daarom zijn oude notariële akten en staten van goed zo interessant: ze bieden meer sociale context, zoals de verdeling van eigendommen.”
Penningmeester Paul Lanssens, de uitgever van het digitaal tijdschrift Brugse Stam, spendeerde ruim 200 uren aan de kwartierstaat van burgemeester Dirk De fauw. “We zijn tot in 1599 geraakt. Zijn voorouders kwamen uit Ruiselede en Aalter. Een ervan was de ongehuwde Rosalia Defauw uit Ruiselede, die in 1815 het leven schonk aan Charles-Louis. Toevallig had ook Renaat Landuyt in diezelfde periode een ongehuwde voormoeder in Ruiselede…”
“De kleine ‘f’ in de familienaam is te wijten aan een fout van de Aalterse burgemeester Constant Bruneel. Die moet zijn pen even opgeheven hebben, toen hij op 12 november 1856 de geboorte van ‘Leonardus De fauw’ optekende. De spelling was in de loop der eeuwen veranderd: in de 17de eeuw duiken Defau en Lefau op”, aldus Paul Lanssens, die ontdekte dat hij zelf verre familie is van koningin Mathilde: “Een van mijn voormoeders is Maria Lampsens, een herbergiersdochter die in 1600 trouwde met de kasteelheer van Zwevezele. Ook koningin Mathilde stamt van haar af.”
Koekoek
Volgens Jo Patteeuw is het nieuwe speeltje van de genealogie DNA-onderzoek: ” Duizend Vlamingen gaven een staaltje, waaruit blijkt dat er amper twee procent koekoekskinderen zijn. Wij Vlamingen zijn braver dan gedacht!”
(SV)
Meer info via: brugge. familiekunde-vlaanderen.be en www.erfgoedcelbrugge.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier