Metalmuziek in een ontwijde kerk? “We zijn 2024. De aanwezigen zullen de kerk niet afbreken hé”

Het gemeentebestuur organiseert in het voormalige kerkje van Oeren midden op een begraafplaats met 509 gesneuvelde soldaten een optreden met zware gitaren. © AB
Anne Bovyn
Anne Bovyn Medewerker KW

Muziekliefhebbers kunnen op vrijdag 11 oktober genieten van een optreden van twee metalbands in Alveringem. De organisatie gebeurt door de gemeente. Over de keuze van de locatie voor de optredens – het kerkje in het midden van de militaire begraafplaats – is er commotie ontstaan. “Onbegrijpelijk dat dit genre op deze plek wordt toegelaten.”

De gemeentelijke dienst Mens en Vrije Tijd – tegenwoordig kortweg Mens – neemt jaarlijks deel aan ‘De warmste Week’. Dit jaar doet men dat opnieuw, met de organisatie van een optreden van de metalbands Ka’Una en Moonstone.

De locatie voor het optreden is het kerkje van deelgemeente Oeren. “Het contrast tussen het kerkje en de stevige metal belooft een onvergetelijke ervaring”, aldus de organisatie. Het schepencollege keurde het voorstel bovendien goed.

Locatiekeuze

Verschillende mensen uitten ondertussen vooral op sociale media kritiek, niet op het muziekgenre, wel op de keuze van de locatie: een begraafplaats met 509 slachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog.

Herman Rombaut en Ronald Verstraete, partijgenoten van huidig schepenen Jacques Blanckaert en Sylvie Thieren (CD&V) reageren boos: “Voor mij is dit een schande om op heilige grond waar gesneuvelde soldaten begraven liggen, zo’n optreden te houden. Dit is een plaats die sereen en stil deze helden eert. Ik weet niet waar het schepencollege – dat toch ten allen tijde een voorbeeldfunctie heeft – met hun gedachten zat om dergelijke gang van zaken toe te staan.”

“Een herdenkingsplaats voor gesneuvelde soldaten en dan deze heavy muziek. Ik heb daar mijn bedenkingen bij”, schrijft een Alveringemse burger op de facebookpagina van de gemeente. Een dame uit Oeren meent dat het een twijfelgeval is. “Ik keur het niet af en niet goed”, stelt ze. “Maar dat dit gevoelig ligt, kon je voorspellen. Wellicht zijn er meer geschikte plaatsen.”

Reacties bestuur

Schepen Karolien Avonture (Gemeentebelangen) ziet geen probleem in het optreden en reageert resoluut: “We zijn 2024. De aanwezigen zullen de kerk niet afbreken hé. Straks moet het gemeentebestuur een kerkenbeleidsplan voor de toekomst opmaken. Dit is een ontwijde kerk. Alle muziekgenres kunnen voor mij op deze locatie en daar was binnen het schepencollege geen discussie over.”

Schepen Sylvie Thieren (CD&V) reageert voorzichtiger. “Ons reglement voor het kerkje van Oeren stelt dat culturele activiteiten allerhande toegelaten zijn. Mijn eerste reactie in deze was twijfel en ik heb meer uitleg gevraagd aan algemeen directeur Wouter Accou die het idee aanreikte.”

“Hij verzekert ons dat de avond sereen zal verlopen en dat de inkom wordt afgeschermd van de begraafplaats. Het wordt geen fuif, maar een zittend optreden met 150 plaatsen. Ik heb de zaak in vraag gesteld op het college maar dus geen veto gesteld. Maar uiteraard heb ik begrip voor de mensen die dit geen gepaste locatie vinden en ik waardeer ook hun mening.”

(AB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier