Meer dan 60 brouwerijen en 400 bieren op zestiende editie van Brugs Bierfestival

Opening van het Bierfestival in Brugge. Op de foto Eli Noë van het Brugs Bierinstituut. © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Zaterdagvoormiddag werd de intussen al zestiende editie van het Brugs Bierfestival officieel geopend. Bierliefhebbers, die opnieuw van alle hoeken van de wereld komen, kunnen er kiezen uit meer dan vierhonderd bieren van wel zestig brouwerijen. Eli Noë van ‘t Brugs Bierinstituut presenteerde er in primeur zijn eau de vie op basis van twee van zijn bieren.

Klokslag 11:00 uur gingen de deuren voor het grote publiek open voor de zestiende editie van het Brugs Bierfestival. Locatie was net als de voorbij twee edities het Beurs-, Meeting-en Congrescentrum Brugge op het Beursplein.

Er stond al wat volk aan te schuiven maar door de ruime infrastructuur leek het toch nog een rustige opstart. “Er nemen opnieuw meer dan 60 brouwerijen deel, waaronder alle Belgische trapistenbrouwerijen en 11 brouwerijen of stekerijen van spontane gistingsbieren”, zegt voorzitter van de organiserende Brugse Autonome Bierproevers (BAB) Marc Vandepitte.

Ook alcoholvrij

“Alles samen zijn er meer dan 400 bieren te proeven. Er zijn ook alcoholvrije bieren en frisdranken voor de BOB van dienst en een aanbod wijntjes voor de niet bierliefhebbers.”

Om te proeven is er een proefpakket nodig met daarin een festivalglas, een festivalbrochure en zes drankjetons. “Naast de vele klassiekers zijn er dit jaar ook een aantal brouwerijen die voor de eerste keer aanwezig zijn op het Brugse bierfestival en zelfs op een bierfestival zonder meer”, vervolgt Marc Vandepitte. “Daaronder een Zuid-Franse brouwerij en één brouwer uit Zeeland. Er zijn ook alweer veel primeurs.”

De Brugse Berenjager

Een van die primeurs, uit Brugge zelf, is ‘De Brugse Berenjager’ van ‘t Brugs Bierinstituut in samenwerking met stokerij De Moor. ‘t Brugs Bierinstituur werd veertien jaar geleden opgericht door Bruggeling Eli Noë. Hij maakt in Brugge op zijn eigen installatie zijn proefbrouwsels en laat die nadien op groter volume brouwen bij ‘De Proefbrouwerij in Lochristi.

“Voor mijn nieuwste product, ‘De Brugse Berenjager’ werk ik ook samen met stokerij De Moor want het is eigenlijk geen bier maar een eau de vie”, zegt Eli Noë.

“De basis van deze authentieke eau de vie is een destillaat van onze bieren Judith en De Witte Zwaan. Dit destillaat wordt geïnfuseerd met honing en kruiden zoals kaneel, extracten van sinaasappel en bloemenhoning. In vroeger tijden werden met deze ingrediënten beren gelokt; vandaar dus de naam.”

Het bierfestival is vandaag zaterdag nog toegankelijk tot 22:00 uur en morgen zondag van 11:00 uur tot 20:00 uur.

Alle info:www.brugsbierfestival.be

(PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier