Marnixring organiseert concert in Koksijde ten voordele van Vrienden der Blinden

V.l.n.r. Jan Blanckaert en Koen Bultinck (bestuur Marnixring Veurne-Zannekin), Ann Derycke (Vrienden der Blinden) en Hilde Decraene (bestuur Marnixring) © Myriam Van den Putte
Redactie KW

Serviceclub Marnixring Veurne-Zannekin houdt ook dit jaar de traditie in ere om een concert te organiseren waarvan ze de opbrengst schenken aan een goed doel. Op 28 april brengt het Westhoek Consort het concert Capriccio Italiano in de Sint-Idesbalduskerk in Koksijde, onder leiding van dirigent Nico Logghe. Met de opbrengst steunt de Marnixring de vzw Vrienden der Blinden in Koksijde.

De leden van de Marnixring Veurne-Zannekin komen sinds mei 1974 elke tweede maandag van de maand bij elkaar in hun vaste stek, De Normandie in Koksijde. De internationale serviceclub bestaat momenteel uit een 60-tal ringen in Vlaanderen, Nederland, Frans-Vlaanderen en Zuid-Afrika. “De Marnixring is een klassieke serviceclub, maar we onderscheiden ons door ons sterk in te zetten voor het verspreiden en bevorderen van de Nederlandse taal en cultuur die wij koesteren”, zegt Koen Bultinck van Marnixring Veurne-Zannekin.

Italiaanse muziek

“Daarnaast dragen we vriendschap en dienstbetoon hoog in het vaandel, ongeacht ieders levensbeschouwelijke en politieke overtuiging. Dit jaar steunen we met ons benefietconcert de vzw Vrienden der Blinden in Koksijde. De symbolische cheque zullen we op de avond van het concert overhandigen. Dit jaar kiezen we voor Italiaanse muziek, een heel andere stijl dan het Mozartconcert van vorig jaar. Met een dirigent als Nico Logghe wordt dat ongetwijfeld een memorabele muzikale avond.

“We hebben altijd nood aan pleeggezinnen die honden willen opvangen”

Elk jaar sponsoren we een ander sociaal project, zoals eerder al TEJO, dat laagdrempelige therapeutische hulp verleent aan jongeren door professionele therapeuten op vrijwillige basis, ‘Ouders van verongelukte kinderen’ enzovoort.” Hilde Decraene van de Marnixring vertelt: “Toen ik vorig jaar een bezoek bracht aan de Vrienden der Blinden in Koksijde was ik meteen vertederd door de honden. Het was dus niet lang zoeken naar een nieuw project om te steunen. Om alle projecten in goede banen te leiden werken we in onze vereniging met aparte teams of commissies. Als we het werk delegeren, leidt dat tot goede resultaten.

Dat geldt dus ook voor het jaarlijkse concert, voor onze tweedaagse uitstappen enzovoort. Momenteel telt onze club een 20-tal actieve leden, en er zijn ook heel wat seniorleden die naar onze bijeenkomsten of activiteiten komen, soms met hun partner. Maar we zouden heel blij zijn met jong bloed. We staan open voor nieuwe contacten. We organiseren heel diverse activiteiten: we nodigen sprekers uit, bezoeken musea, organiseren culturele uitstappen…”

Speelweide

Ann Derycke, coördinator en verantwoordelijke fondsenwerving bij Vrienden der Blinden, is de Marnixring bijzonder dankbaar voor dit mooie gebaar. “Met dit extra budget kunnen we een volgende fase aanpakken in de infrastructuuruitbouw van onze nieuwe speelweide. Een eerste weide in zand is al klaar, de tweede in gras is bijna klaar. We willen ook een werkpad aanleggen dat het straatbeeld zo goed mogelijk nabootst, zodat beginnende leerlingen (zowel hond als baasje) niet te veel prikkels krijgen.

Om in aanmerking te komen voor een blindengeleidehond moet je 18 jaar zijn, maar we stellen vast dat jongeren soms veel vroeger een aanvraag indienen, zelfs al op 16 jaar. Er komt heel wat bij kijken om zo’n hond op te leiden, en we hebben ook altijd nood aan pleeggezinnen en mensen die honden in bepaalde periodes willen opvangen.”

Concert: vrijdag 28 april – 20.00 uur – Sint-Idesbalduskerk, Strandlaan 235, Sint-Idesbald (deuren 19.30 uur) – kaarten kosten 25 euro – overschrijving op rek. BE88 7380 2617 2541 – info hildedecraene@hotmail.com – info http://www.marnixring.orgwww.vriendenderblinden.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier