Marie (38) uit Vichte kroont zich tot allereerste kampioen Buikskieten: “Het richten van de ballen zat mee, in combinatie met een vleugje geluk”

Pop up Herberg ’t Molenhuis was de arena waar het strijdtoneel zich afspeelde. Op de foto v.l.n.r. staan de organisatoren Renaat Vandevelde en Dries Dewaele. Vervolgens de top drie met op de derde plaats Steven Delaey, Marie Byttebier, kersvers kampioen Buikskieter van het kermisjaar 2024, en -verstopt achter Jef Vanhoutte (6)- op de tweede plaats Filip Synhaeve met uiterst rechts brouwer Buikschuiver en medeorganisator Bram Vanhoutte. Vooraan de drie grootste supporters en kinderen van Marie: Anna, Miel en Rosie. Superfan Davy Beyls en brouwer Jelle Tack staan niet op de foto. © GV
Gerda Verbeke

Het eerste kampioenschap Buikskieten is een feit. Het is Marie Byttebier (38) uit Vichte die zich tot Buikskieter 2024 liet kronen tijdens de spannende finale. “De finesse waarmee Marie schoot, overtrof het talent van het deelnemersveld dat uitgesproken meer mannelijke Buikskieters telde”, stelt commentator-organisator Renaat Vandevelde (50). “Zeven mannen heeft ze erop gelegd! Haar kracht en souplesse – met een vleugje tactiek – deden de mannelijke gladiatoren verbleken.”

Als een echte Byttebier beet ze zich vast aan de uitdaging om te scoren met de reuze katapult. “De wedstrijd was op haar lijf geschreven door de bovengemiddelde natuurkracht en precisie waarover zij beschikt”, vult herbergier Dries Dewaele (51) aan. “Verdiend gewonnen en een mooie eer voor de straat waar Marie woont: Ten Bele!”

Competitiebeest

Marie Byttebier haar ervaring als tennis- en padelspeelster kwam haar van pas. “Als kind deed ik altijd graag balsporten”, vertelt ze. “Ik speelde tennis en in de zomer van 2019 kwam padel erbij. Dit doe ik tot op heden deels in competitie, maar vooral voor het plezier.”

“Als er iets te beleven valt, zijn we graag van de partij”, vervolgt Marie, echtgenote van Davy Beyls en mama van Anna (10), Rosie (8) en Miel (6). “Net als bij dit kampioenschap Buikskieten. Zaterdag kwamen we een kijkje nemen en probeerden we dit uit, met de finale voor mij als gevolg. Het richten van de ballen zat mee, in combinatie met een vleugje geluk. Volgend jaar ben ik opnieuw graag van de partij.”

Ook Filip Synhaeve (48) stelt zich nu al kandidaat om zijn favorietenrol waar te maken. “Als de trainingen voor deze competitie het toelaten”, klinkt hij veelbelovend. Derde Buikskieter en petanquespeler Steven Delaey liet optekenen dat zijn schietvermogen geïnspireerd werd door de smaakvolle Buikschuivers.

In totaal waren er 124 deelnemers die een poging waagden om de titel van Buikskieter te veroveren. “Er waren spelers die een wetenschappelijke tactiek hanteerden, anderen ontwikkelden dan weer een duo-techniek – waarbij de schietende deelnemer door de partner in een soort van heimlichgreep rond het middel achteruit werd getrokken – om met voldoende kracht te kunnen schieten”, licht Vandevelde toe.

De bedoeling is dat aan de hand van een grote elastiek, de speler een bal in een van de vier openingen mikt. “Buikschieten vereist sowieso kracht, techniek en souplesse. Sommigen schoten strak, anderen dan weer met een boog en sommigen…, die schoten helemaal niet”, vult Dewaele naadloos aan.

Wellustige supporters

De opkomst en het enthousiasme overtroffen de verwachtingen. “Het mooie weer maakte van de finale een wedstrijd met een vol terras en wellustige supporters”, vertelt Bram Vanhoutte (40). “Het kampioenschap zag dus het levenslicht en voor een tweede editie lopen de aanvragen nu al binnen.”

Over de toekomst wenst het partijbestuur nog niet te communiceren. “Wat het volgend jaar wordt, houden we nog even stil”, besluit Vandevelde. “Van zodra er nieuws is, komt er een groots opgezet persmoment in den Herberg.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier