Leffingeleuren mikt op 12.000 toeschouwers: “Onze festivalformule is uniek”

De organisatoren stelden weer een mooie festivalaffiche samen met gevestigde namen en jong talent. © TVA
Timmy Van Assche
Timmy Van Assche Medewerker KW

Op vrijdag 13, zaterdag 14 en zondag 15 september loopt het dorpscentrum van Leffinge weer lekker vol voor Leffingeleuren. Editie nummer 47 is al sinds vorige week helemaal uitverkocht, al kunnen liefhebbers wel nog terecht op het gratis gedeelte van het festival. “Net die formule maakt Leffingeleuren uniek”, klinkt het.

Het zag er al snel naar uit dat Leffingeleuren zou uitverkopen en zie: minder dan een week voor de festivalpoorten openen zijn alle kaartjes de deur uit, zowel op vrijdag, zaterdag, zondag als de weekendkaarten. “We zijn sneller uitverkocht dan andere jaren. Nooit eerder gingen zoveel kaarten zo snel de deur uit. We merken wel dat de ticketverkoop elk jaar sneller en vlotter gaat”, zegt artistiek leider Lode Pauwels. “Waarom? Ik denk te mogen stellen dat onze formule uniek is: talentvolle en voor het grote publiek onbekende bands, ontdekkingsmuziek en nichegenres, de dorpssfeer van Leffinge, de gezelligheid in combinatie met veel volk, foodtrucks en cocktails. Kijk, het héle dorp komt tot leven. We merken op dat veel muziekliefhebbers al kaarten kopen nog voor de eerste namen worden bekendgemaakt. We kunnen bogen op een vast publiek, zowel mensen uit de regio als van verder.”

Leffingeleuren kent een betalend festivalgedeelte met optredens in De Zwerver en festivaltent Apollo, maar biedt ook gratis beleving rond de kerktoren. Denk daarbij aan een dj-booth, buskerpodium en eet- en drankstandjes. “De opkomst hier is weersafhankelijk. Veelal gaat het over bezoekers die graag komen voor de sfeer en beleving”, weet Lode. In totaal zal Leffingeleuren afklokken op zo’n 12.000 bezoekers. Leuk om te weten is dat 360 vrijwilligers ervoor zullen zorgen dat ze allemaal de mooiste nazomer zullen beleven. Vorig jaar werden de decors grondig vernieuwd – hoofdzakelijk door lokale stielmannen en hobbyisten en alles wordt voort in diezelfde stijl verfijnd.

Affiche

De festivalaffiche ziet er ook weer netjes uit. Het is de mix van bekende namen met onontgonnen talent die het hem doet. Namen als Dijf Sanders, Loverman, Suuns en Whispering Sons hebben al een groot publiek. “En we voegen er telkens een ‘underground headliner’ aan toe. Op zondag is er bijvoorbeeld Mclusky. Ze brengen harde punk en spreken een nichepubliek aan. Toch is het al twintig jaar geleden dat de band nog eens in ons land te zien was. We proberen ze al enkele jaren naar hier te halen en nu is het eindelijk gelukt. De zanger (Andrew Falkous, red.) was hier al eens te gast met een andere band, Future of The Left, en misschien koesterde hij goeie herinneringen aan Leffinge”, knipoogt Lode.

Op zaterdag is er opnieuw een extra podium in de kerk voor het liveconcept van het radioprogramma Duyster Live. Presentatoren Ayco Duyster en Eppo Janssen ontvangen er hun gasten en laten vier acts bewonderen: This is the Kit, Few Bits, Strand of Oaks en Pedro the Lion. “Pedro the Lion, bijvoorbeeld, is pure cult en past gewoonweg in het liveconcept van Duyster. Ook die band is al 12 tot 15 jaar niet meer in België geweest en komt nu exclusief naar ons land”, weet Lode.

Grote talenten

En zoals al gezegd is er opnieuw ‘Busker Street’. Al voor de negende keer krijgen jonge talentvolle muzikanten een knap podium. Rock, folk, elektronica of hiphop: alles passeert de revue. Afgelopen edities ontdekten we hier grote talenten als Meskerem Mees, Mooneye, Crooked Steps, Lézard en Koala Disco. Die laatste band mag dit jaar ons festival openen op vrijdag in onze grote zaal. Dit jaar betreden A Boy Called French Town, Cesars Palace, Saving Nico, Thiron, Maquillage, Kleinpunk, Marcelle, Blue Gene, Plush Baby, Lil Alia en Rosie Stuart het podium. Wie alle artiesten vooraf al wil leren kennen, kan surfen naar www.leffingeleurenfestival.be”, besluit Lode.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier