Kriekekermis schiet één dag eerder uit de startblokken: “Supportersfeest voor Stefaan”

Stefaan De Clercq in zijn tuin net bij zijn thuiskomst van een training. (foto FODI) © FODI
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Het Kriekebestuur is reeds volop bezig met de planning van de 64ste editie van Kriekekermis. Deze wijkfeesten hebben elk jaar plaats tijdens het eerste weekend van augustus, telkens van vrijdag tot zondagavond. Dit jaar wordt echter uitzonderlijk reeds gestart op donderdagavond 1 augustus, juist zoals twee jaar geleden. Die avond staat Stefaan De Clercq centraal, de Ironman van de Krieke.

De feesten vonden vorig jaar plaats in de gietende regen. Op zondagnamiddag werd het optreden van Alpenroos in openlucht zelfs noodgedwongen afgelast, en dienden nog tal van geplande buitenactiviteiten in de tent te worden georganiseerd.

Sportieve Kriekewijk

Twee jaar geleden had de Krieke méér geluk, met dank ook aan de extra dag op donderdagavond. Toen werd geletruidrager in de Ronde van Frankrijk Yves Lampaert feestelijk verwelkomd in de Krieketent in een organisatie van Forza Lampaert en van de familie Lampaert. Een indrukwekkende kolonne tractoren haalde Yves af in zijn woonplaats in Hulste, en in een knalgele cabrio reden hij en zijn vrouwtje Astrid en hun kleine kapoen de feesttent binnen. Meer dan duizend uitzinnige supporters bezorgden hem een feestelijk Kriekeonthaal. Yves en zijn familie zullen dat niet vlug vergeten.

In de landelijke Kriekewijk wonen heel wat sportievelingen die het nationaal en internationaal hebben waargemaakt. De meest bekende Kriekesportman is uiteraard beroepsrenner Yves Lampaert. Zijn ouders Carine en Jean wonen nog steeds op de hoeve in de Zuidstraat. Yves behaalde veel mooie resultaten in zijn ploeg ‘Soudal-Quick Step’. Hij is nog steeds één van de belangrijke kopmannen van manager Patrick Lefevere.

Naast Yves is er ook nog Lies Defreyne, die jaren sterk presteerde als remster bij het nationale bobsleeteam Belgian Bullets. Haar ouders Jan en Carine wonen eveneens nog altijd in de Kweekstraat op de Kriekewijk. Lies nam deel aan tal van internationale wedstrijden en hielp haar team aan mooie resultaten. In 2015 behaalde ze samen met Elfje Willemsen een bronzen medaille op het WK voor junioren. Nadien was ze jarenlang één van de sterkhouders van de Belgian Bullets. Verleden jaar werd ze nog Belgisch kampioen gewichtheffen.

Kriekekermis start dit jaar dus opnieuw op donderdagavond voor één van de sportieve bewoners van de wijk, met het supportersfeest ‘Hawaï – Stefaan – 26 oktober 2024’. Stefaan werd immers als één van de Belgische deelnemers geselecteerd voor het wereldkampioenschap Ironman in Hawaï op 26 oktober. De triatleten moeten in hun wedstrijd eerst 3,8 kilometer zwemmen, dan 180 kilometer fietsen, en dan nog eens een marathon van 42,2 kilometer lopen. Stefaan nam de voorbije jaren reeds deel aan 13 volledige internationale Ironmanwedstrijden in en buiten Europa: Lanzarote, Nice, Klagenfurt, Frankfurt, Zurich enz. De selectie voor het wereldkampioenschap in Hawaï is voor Stefaan de bekroning voor veel trainingen, een selectie waar hij altijd stilletjes op hoopte.

Opnieuw vierdaagse

Als niet-profatleet dienen de geselecteerden echter zelf in te staan voor de financiering van deze selectie. Daarom maakt het Kriekebestuur de feesttent één dag vroeger klaar, en zal iedereen in Ingelmunster en omstreken kunnen inschrijven voor deze leuke supportersavond op donderdag 1 augustus, met lekkere frietjes, drankjes en ook nog een optreden van muzikale gasten.

In onze latere edities komen we hier nog gedetailleerder op terug. De 64ste editie van Kriekekermis wordt dus opnieuw een vierdaagse.

Het Kriekebestuur hoopt dat de weergoden hen dit jaar gunstig gezind zullen zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier