Koket Koksijde werkt samen met Floraliën en laat zich inspireren door Paul Delvaux

© Sofhie Legein
Redactie KW

In september vindt het driejaarlijkse bloemenevenement ‘Koket Koksijde’ plaats. Het gemeentehuis van Koksijde wordt van donderdag 19 tot en met maandag 23 september 2024 het unieke decor voor een vernieuwde florale editie van Koket Koksijde in samenwerking met Floraliën. Belgische en internationale floristenteams brengen Paul Delvaux 30 jaar na zijn overlijden terug tot leven met meesterlijke bloemendecoraties.

De rode draad van het prestigieus bloemenfestival Koket Koksijde 2024 is geïnspireerd door het 30-jarig overlijden van Paul Delvaux. Het thema van Koket Koksijde brengt een florale ode aan de kunstschilder die tot de verbeelding spreekt. Zijn unieke stijl en verbeeldingskracht vormen de perfecte bron van inspiratie voor de deelnemende bloemenkunstenaars. Het laat de bezoekers genieten van de mooiste en meest bijzondere bloemen, planten, arrangementen en bijzondere indoor en outdoorcreaties.

Door de samenwerking met Floraliën krijgt het project meteen ook een internationale uitstraling. De expo begint in het gemeentehuis en leidt ons naar de schitterend aangeklede raadzaal, de Kokpit, met een grote knipoog naar de mysterieuze en dromerige schilderijen waarin vrouwen een centrale rol spelen. De elegante, vaak naakte of schaars geklede silhouetten stralen een gevoel van tijdloosheid en introspectie uit.

Het parcours leidt via topwerken van Belgische florale kunstenaars naar het schitterend aangeklede Atrium door de leerlingen van de opleiding florist van PTI-Kortrijk.

© Sofhie Legein

Naast de decoratie binnen wordt op het Theaterplein voor het gemeentehuis een buitentuin aangelegd van 1000m² met als pronkstuk een wagon type Flamme waarrond gewerkt zal worden. Topfloristen brengen er meesterlijke bloemendecoraties met een knipoog naar Paul Delvaux. In een opstelling met Black Boxen worden florale installaties tentoongesteld, elk gekoppeld aan één van de werken van Delvaux.

Diversiteit en creativiteit

Dit jaar wordt ook volop ingezet op diversiteit en creativiteit. We streven ernaar om een boeiende mix te presenteren van lokale bloemisten die geworteld zijn in hun gemeenschap en internationale floristen die vanuit verschillende culturele achtergronden hun eigen verhaal vertellen. Van gevestigde namen die de bloemenwereld al jarenlang kleur geven tot aanstormende talenten die frisse ideeën en vernieuwende concepten brengen: we verwelkomen hen allemaal met open armen.

© Sofhie Legein

Hierbij wordt de binnen- en buitenexpo van het bloemenfestival mee gedragen door de creativiteit en ruime inzet van de medewerkers van de dienst Technieken en de dienst Groen van de gemeente Koksijde. Het vormt een uitgelezen kans om de jarenlange technische ervaring van de eigen diensten tot uiting te laten komen op een origineel podium.

Door deze diverse samenwerking willen we een unieke en inspirerende ervaring creëren voor alle bezoekers. Samen bouwen we aan een bloemenfeest dat zowel hartverwarmend vertrouwd als verrassend vernieuwend is.

Duurzaamheid als kwaliteitslabel

Daarnaast zal de duurzaamheid zich ook reflecteren in de keuze van de plantmaterialen, zo zullen alle bomen na het festival uitgeplant worden in de gemeente Koksijde en willen we terug werken met een product met sterke lokale verankering: de potchrysant.

De Vlaamse potchrysantenteelt wordt erkend als belangrijke speler binnen Europa met verschillende bedrijven die zich onderscheiden door hun kwaliteit of specifieke vormproducten. De teelt is voornamelijk gelokaliseerd in West-Vlaanderen. De potchrysant is een lokaal geteeld product, de ecologische voetafdruk betreffende transport is hierdoor gering.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier