Kleindochter van wielrenner André Vandecasteele stelt zijn foto’s, bekers en truitjes tentoon

Enkele protagonisten van het wielerfeest in de Kwelle: we zien van links naar rechts Ronny Denys, Carine Brouckaert, Sabine Vandecasteele, Freddy Maertens, Peter Farazijn, Marnix Vandenbussche en Luc Sockeel. © AB
Anne Bovyn
Anne Bovyn Medewerker KW

Sabine Vandecasteele is de kleindochter van wijlen André Vandecasteele uit Gijverinkhove, oprichter van het Criterium van de Westhoek. Samen met de gelijknamige vriendenkring deed ze het evenement even herleven. Liefhebbers konden zaterdag fietsritten maken en het persoonlijke archief van haar grootvader bewonderen.

De Kwelle hing en stondzaterdag vol met wieleraffiches, foto’s, bekers en truitjes, alles uit het persoonlijk archief van André Vandecasteele. Ook aanwezig op het wielerfeest in Alveringem waren tweevoudig wereldkampioen Freddy Maertens (72) uit Roeselare en zijn echtgenote Carine en ex-renner Peter Farazijn (55) uit Diksmuide.

Eerste overwinning

“Ik heb beloofd aan Sabine om zo lang ik kan jaarlijks te komen”, reageert Freddy Maertens. “André Vandecasteele heeft veel gedaan voor de wielersport! In 1966 ben ik beginnen koersen en mijn eerste grote overwinning was het Criterium van de Westhoek van 1967. Ik was toen 14 jaar. Mijn carrière was begonnen en ik heb toen de Nieuwelingen, Juniors en Liefhebbers doorlopen. Eind 1972 ben ik prof geworden.”

Freddy Maertens werd twee keer wereldkampioen. Hij won achttien ritten in drie Ronden van Frankrijk waar hij ook drie keer de groene trui pakte en in de ronde van ’76 tien dagen in het geel reed. Maertens won in 1976 ook de Ronde van Spanje.

Peter Farazijn

Ook ex-wielrenner Peter Farazijn was per koersfiets naar Alveringem gekomen om dit gebeuren te steunen. “Ik ben 15 jaar profrenner geweest, maar ik kom nog niet tot aan de enkels van Freddy die – samen met Michel Pollentier – altijd mijn idool is geweest.

“In 1994 won ik de Grote Prijs van Wallonië maar ik was geen sprinter en daarom heb ik niet zoveel wedstrijden gewonnen. Ik was van plan om vroeger naar Alveringem te komen en de 70 kilometer te fietsen, maar de regen heeft me van gedacht doen veranderen. Ik heb vroeger genoeg afgezien door het slecht weer (glimlach). Maar ik ben hier wel uit sympathie!”

(AB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier