Kartje Kilo bouwt feestje op 50-jarige Festival Dranouter met eigen Dranouterlied

Tijdens de eerste uitvoering van het Dranouterlied kregen Dave & Alistair al meteen gezelschap van niemand minder dan Jan De Smedt. De jarige Silke Bradt zong ook volop mee. © TOGH
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Vaste waarde op Festival Dranouter is straattheaterduo Kartje Kilo uit Ieper. Net zoals vorig jaar kruipen Johan Feys en Wouter Sinaeve in de huid van Dave & Alistair, rasechte folkies die er van het begin bij zijn. Naar aanleiding van het 50-jarig jubileum zetten ze de bezoekers aan het jammen en bouwen ze verschillende feestjes. De jarige Silke Brat mocht vrijdag de spit afbijten.

Johan Feys en Wouter Sinaeve behoren als straattheaterduo Kartje Kilo tot het meubilair van Festival Dranouter. Na jaren voor ambiance en hilariteit te zorgen als Feestcomiteit Dikkebusseweg kruipen ze sinds vorig jaar in de huid van eiïge tweeling Dave & Alistair. Voor het festival lanceerden Dave & Alistair een oproep naar festivalgangers die en bijzondere reden hebben om samen met hen een feestje te bouwen.

Silke Bradt uit Willebroek mocht de spits afbijten. “Al jaren vieren we mijn verjaardag in Dranouter, want Dranouter vindt plaats begin augustus en ik ben jarig op 2 augustus – samen met Willy Sommers en Bart Kaël, dit geheel ter zijde”, vertelt Silke. “Elk jaar vieren we dus mijn verjaardag op het festival en toen ik de oproep zag passeren moest ik wel reageren.”

Taart

Samen met haar vrienden mocht Silke aanschuiven aan de feesttafel. Dave & Alistair trakteerden met taartjes en drank, en reconstrueerden haar geboorte 37 jaar geleden met een symbolische wedergeboorte. “Ik ga al verschillende jaren met dezelfde toffe bende naar het leukste festival van België. Ook dit jaar is dat niet anders. Het is een hele eer om samen met Dave & Alistair mijn verjaardag te vieren”, zegt Silke.

Silke sleepte ook een Jacqueline-kalender in de wacht door te winnen van het publiek in Hoger en Lager, en was getuige van de allereerste uitvoering van het Dranouterlied dat Dave & Alistair schreven. “Het is het befaamde ‘aanwijsstoklied’ waarbij je een alsmaar langere versie ervan krijgt”, zeggen Wouter en Johan. “Los van dit gaan we op zondag om 21.30 uur als Radio Mano Sport een feestje bouwen ter hoogte van de Kasteelbierbar. Hier aan het Hommelhof blijft het kalm en gezellig, maar zondag gaan we nog eens stevig los.”

Willem Vermandere

Daar blijft het niet bij. Dave & Alistair leiden ook de jamsessies in goede banen. “Zondag geven we hier een kazooconcert ter ere van Willem Vermandere. De klassieker der Willemklassiekers ‘lat mie mo lopen’ wordt live ten berde gebracht op kazoo. Niet zomaar, dit wordt grondig voorbereid: er gaan repetities aan vooraf op zaterdag 1 en op zondag 2 augustus. De finale voorstelling vindt plaats op zondag 4 augustus om 16.30 uur”, besluiten Johan en Wouter.