Jeugdfestival ‘Je Veux Du Soleil’ slaat dit jaar twintigste editie over: “Volgend jaar zijn we terug met een nieuwe formule”

Editie 2025 zal georganiseerd worden door het Cultureel Centrum. © SR
Redactie KW

Het jeugdfestival ‘Je Veux Du Soleil’, dat ondertussen aan een twintigste editie was aangebroken, gaat dit jaar niet door. De organisatoren kregen niet genoeg vrijwilligers bijeen om het festival op een correcte manier vorm te geven. “Volgend jaar zijn we terug, maar dan met een nieuwe formule.”

Twee decennia lang groeide ‘Je veux du soleil’ uit tot een soort van place to be voor de jeugd, een onmisbaar evenement dat draaiende werd gehouden vanuit het jeugdhuis. “Dat was in het begin ook de insteek: een soort van workshop geven aan de jongeren van de gemeente. Jullie willen een festival? Wel, dan moet je dat gaan organiseren.”

Augustin Durnez, voorzitter van jongerenhuis Carpe Diem, blikt terug op het parcours van het festival. “De beginjaren waren echt kleinschalig. De lokale jeugd zocht een terrein, ze regelden een podium en ze zochten muzikanten. Om de festivalbeleving compleet te maken, sliepen ze zelfs met tenten op het terrein. Het was het betaalbare alternatief voor de grote festivals, waar ze zelf niet heen konden. Voor de jongerenwerking was die lokale verankering een absolute meerwaarde. Het werd voor iedereen duidelijk dat werken aan een betere gemeente de taak van iedereen was.”

In de jaren die volgden, groeide het festival uit tot een regelrechte hype. “De tientallen jongeren van weleer maakten plaats voor honderden feestvierders. De twee tentjes van de eerste editie werden er plots 50. Ook het muzikale talent steeg jaar na jaar en we slaagden erin grote namen naar Komen-Waasten te lokken. Toch bleven we altijd trouw aan het originele recept van toen: de bijdrage om binnen te komen was volledige vrijwillig.”

editie 2025

Een succesverhaal dus, al komt daar nu tijdelijk een einde aan. “De 16-jarige vrijwilliger uit 2004 is er ondertussen 36 geworden en zal naar alle waarschijnlijk een professioneel- en gezinsleven hebben. Het is dus niet evident meer om dan nog tijd vrij te maken, net zoals het moeilijk is geworden om nieuwe vrijwilligers te vinden. Het moest een feestelijke, 20ste editie worden maar we besloten om het niet te laten doorgaan. Indien we de beloofde ervaring niet kunnen leveren, dan moeten we durven beslissingen nemen. Editie 2025 zal er wel komen, al zal die georganiseerd worden door het Cultureel Centrum. Zij beschikken over professionele ploegen en heel wat ervaring.” (SR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier