Jazz Damme: snelst groeiende jazzfestival brengt ode aan Serge Gainsbourg

De Heistse pianist Bram De Looze: onlangs in Phoenix Central Park, Australië, dit weekend in Damme. © Brontë Godden
Stefan Vankerkhoven

Eén Heistse pianist en drie Brugse musici kleuren dit weekend mee Jazz Damme, het snelst groeiende jazzfestival in ons land. Pianist Bram De Looze mag de tweedaagse openen, drummer Kobe Gregoir stelt zijn nieuwe sextet voor, saxofonist Bart Defoort en bassist Bart Denolf maken deel uit van topensembles.

Dankzij de samenwerking met de Damse kunstroute Amare en door het aantrekken van een vermogensbeheerder als hoofdsponsor mikt Jazz Damme op zaterdag 31 augustus en zondag 1 september nog een trapje hoger dan de voorbije editie, toen al 2.000 jazzliefhebbers de weg vonden naar de idyllische Zustertuin in de Burgstraat.

Down Under

Programmator Kobe Gregoir start met jazz voor fijnproevers: de experimentele Heistse pianist Bram De Looze mag het festival solo openen. Hij staat aan de rand van een internationale doorbraak: de Heistenaar is net terug van een tournee door Australië en zal begin volgend jaar ‘artiest in residentie’ zijn op het Brussels Jazz Festival.

Down Under was een aparte ervaring, ik wist niet waar ik terecht zou komen. De Australiërs zijn een kritisch, maar enthousiast publiek”, vertelt Bram De Looze, die op het Canberra International Music Festival en in jazzclubs in Sidney en Melbourne optrad.

Vierde soloalbum

Op Jazz Damme zal hij vooral nummers brengen uit zijn vierde soloalbum Spotting Gateways. “Ik probeer telkens een sfeer te creëren, waarop ik improviseer. Ik schrijf nauwelijks noten op, ik speel op mijn gevoel, op het gehoor. Zo ben ik creatiever bezig”, legt de pianist uit. Hij verdiende eerder zijn muzikale sporen als lid van het LABtrio, Mix Monk en Vice Versa, een band met een Amerikaanse drummer en een Duitse bassist.

Na Bram De Looze solo volgt in Damme een concert van Marcio Philomena Trio. Het Brussels Jazz Orchestra sluit de eerste festivalavond af. BJO wordt wel eens de beste bigband ter wereld genoemd. Het orkest telt twee Bruggelingen: tenorsaxofonist Bart Defoort en contrabassist Bart Denolf. BJO brengt in Damme met zangeres Camille Bertault een swingende ode aan de Franse provocateur Serge Gainsbourg.

Toots

Op de tweede festivaldag om 17 uur brengt een kwartet, met opnieuw Bart Denolf, een hommage aan Toots Thielemans. Dat de Brugse bassist hieraan meewerkt, is geen verrassing, want hij heeft vaak Belgiës beroemdste mondharmonicaspeler begeleid. Daarna mag Kobe Gregoir Co-Motion, de debuut-cd van zijn sextet, live voorstellen. Daarbij vertolkt spoken word-artieste Daniëlle Zawadi een aparte rol.

Jazz Damme sluit af met het kwartet van de Amerikaanse saxofonist Tivon Pennicott. Die geniet vooral faam als begeleider van zanger Gregory Porter, wat hem al twee Grammy Awards opleverde. Hij grasduint in zijn nieuwe album Roots to branches.

Info: www.jazzdamme.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier