Inspiratie voor duurzame kleding op eerste Fair Fashion Day in Kortrijk

Breng kledij mee die jij niet meer draagt en ruil ze in voor andere preloved items in het swishwinkeltje van De Kringloopwinkel Recuphub
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Zaterdag 24 februari tussen 14 en 18 uur wordt de eerste Kortrijkse Fair Fashion Day in Texture georganiseerd. Twee derde van de kleding in onze kleerkast dragen we zelden of nooit. Op de inspiratiedag scoor je massa’s tips en tricks om je kleerkast sober, duurzaam en toch mooi te houden.

Op de Fair Fashion Day ontdek je tijdens een leerrijk debat en actieve workshops hoe je modebewust én tegelijk milieuvriendelijker met kleding kan omgaan. Centrale gast tijdens een debat over duurzame mode is Sarah Vandoorne, auteur van het boek ‘Kleerkastvasten’. In het boek neemt ze elke schakel uit de textielketen onder de loep en geeft ze ook onthutsende cijfers mee over de gevolgen van ons consumentengedrag met betrekking tot kleding. Zo gebruikt een gemiddelde Europeaan jaarlijks 26 kg textiel en produceert 11,3 kg textielafval. Van alle kledingvezels die worden geproduceerd, bestaat 69 procent uit synthetische vezels. Die laten bij een wasbeurt microplastics achter en zorgen zo voor tonnen plastic in de oceaan. Sarah Vandoorne stelt haar boek voor en gaat daarna in debat met andere deskundigen uit de circulaire sector. Moderator is journalist Pieterjan Neirynck.

Er zijn ook workshops creatief kleding herstellen, je eigen totebag maken uit resttextiel, een demo textielverven, een rondleiding in Texture, kleding swishen, een voorleesmoment voor kinderen uit ‘Groeien broeken aan bomen?’ en een parade door de afdeling mode van de Kortrijkse Academie.

De goed gevulde inspiratienamiddag rond duurzame mode kost 8 euro en is een samenwerking tussen Avansa Mid- en Zuidwest, De Kringloopwinkel, Recuphub, Bibliotheek Kortrijk, Academie Kortrijk Modeontwerp en Textiele kunst en Texture, museum van vlas en textiel. Deze partners streven actief naar meer circulariteit in ons consumentengedrag. Samen slaan ze de handen in elkaar om meer bewustwording te creëren rond duurzame kleding.

Meer info op www.texturekortrijk.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier