Ieperse Boomgaardstraat herleeft met antiek- en brocantemarkt

Op de foto zien we v.l.n.r. Diederik Vandenbilcke, Nancy Demeester, Stephen Quintens, Hilde Demuynck, Inge Daels, Steven D’haene en Thomas Devos. (foto TOGH) © TOM GHEERAERT
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Na enkele jaren windstilte is het straatcomité van de Boomgaardstraat weer springlevend. Met een antiek- en brocantemarkt op zaterdag 8 juni wil het zich opnieuw lanceren en de Boomgaardstraat weer op de kaart zetten. “We zullen proberen om telkens met de Dolle Dagen en de kerstperiode iets te organiseren”, zegt Diederik Vandenbilcke.

Wie graag door antiek, brocante, curiosa, vintage en retrozaken snuistert, moet op zaterdag 8 juni in de Boomgaardstraat zijn. Het straatcomité organiseert er al vanaf 7 uur de eerste antiek- en brocantemarkt. “Met een aantal zaakvoerders en particulieren van de straat en zijstraten hebben we het straatcomité nieuw leven in geblazen”, zegt Diederik Vandenbilcke.

“Vorig jaar met de Tooghedagen gingen we van start. We zetten een handmatig aangedreven draaimolen en enkele strandstoelen op het pleintje voor het Vleeshuis en verkochten ijsjes ten voordele van Lucas’ Droom. Het was heel compact en warm, maar wel tof. En het betekende dat er een nieuwe wind door de Boomgaardstraat waait.”

“We komen niet maandelijks samen maar toch dikwijls en op zo’n vergadering kwam het idee voor een antiek- en brocantemarkt. Dat past goed in het decor van het historische centrum van Ieper. Het wordt géén rommelmarkt. We hebben niets tegen rommelmarkten, maar daarvan zijn er al meer dan genoeg. Op het pleintje is er barbecue en voor de kindjes zal er een springkasteel staan. Ook ’t Genoegen op de Vismarkt doet mee.”

Weer animo

Na een stillere periode is er dus opnieuw leven in de brouwerij in de Boomgaardstraat. “Het was een beetje op zijn gat gevallen, maar Stad Ieper is tevreden dat de Boomgaardstraat weer aanwezig is, ook in het Centrummanagement, en dat er weer wat animo is in de straat. We zullen niet zozeer mikken op de Tooghedagen, maar we zullen wel proberen om telkens tijdens de Dolle Dagen en de kerstperiode iets te organiseren. Ieder straatcomité krijgt immers een budget van 1.500 euro ter beschikking van Stad Ieper, wat zeer tof is.”

Op zondag 25 augustus organiseert het straatcomité ook nog ‘potluck’, maar dat is alleen voor bewoners van de straat. “Dat is overgewaaid van de Verenigde Staten, waarbij iedereen iets meebrengt om te eten of te drinken. Dan is er genoeg voor iedereen. Vorig jaar zaten we met een dertigtal mensen aan een grote tafel op het pleintje. Dat was heel gezellig”, besluit Diederik.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier