Herman Leenders uit Kruiskerke ontvangt VWS-prijs bij Piano’s Maene: “Van ontroerende schoonheid”

Redactie KW

Auteur-dichter Herman Leenders uit Kruiskerke mocht de jaarlijkse prijs van de literaire instantie VWS, dat staat voor Vereniging van West-Vlaamse Schrijvers, in ontvangst nemen in de concertzaal van Piano’s Maene.

De VWS werd 60 jaar geleden opgericht en heeft als doel de literatuur van West-Vlamingen te promoten en te steunen.

Die literaire instantie publiceerde vanaf de oprichting tot 2014 jaarlijks zes cahiers, met een uitgebreide toelichting van de auteur. Vanaf 2015 werden de ‘cahiers’ vervangen door een ‘jaarboek’, waarin zowel de gereputeerde schrijvers als nieuwe lettertalenten in de picture werden geplaatst. En ook vanaf die datum bekroont de VWS elk jaar een West-Vlaamse auteur voor zijn of haar oeuvre. Dit jaar is de Ruiseleedse (Kruiskerke) auteur en dichter Herman Leenders de laureaat. De grote hommage vond plaats in de concertzaal van Piano’s Maene, een uniek decor voor zo’n hoogstaande literaire huldiging.

Herman werd in Brugge geboren in 1960. Hij studeerde Germaanse filologie en debuteerde in 1982 met zijn dichtbundel ‘Mijn Landschap’. Nagenoeg al zijn dichtbundels verschenen bij De Arbeiderspers. Een beknopte bloemlezing uit de rijke reeks dichtbundels: Ogentroost, Landlopen, Speelgoed, Vervalsingen, Dat is wij. Vorig jaar verscheen dan de heerlijke bundel ‘Overstekend Wild’ en dit jaar ‘Het Huis van de dichter’, een selectie uit het poëtisch werk van 1992 tot 2020. De gevierde lettervirtuoos was in 2016 en 2017 Stadsdichter van Brugge. Eerder al werd hij met prestigieuze onderscheidingen bekroond.

met een scherpe blik

Na verwelkoming door schepen Ilse Volcke van Cultuur gaf redacteur Paul Rigolle van VWS een uiteenzetting over de vereniging en de werking in de tijd. Le moment suprême was de overhandiging door VWS-preses Koen D’Haene van een kunstwerk, getiteld ‘Rug aan Rug’ van kunstenaar Renaat Ramon, aan laureaat Herman Leenders. Rake citaten uit de boeiende uiteenzetting van voorzitter Koen D’Haene: “Herman is een discrete en bescheiden dichter met intimistische gedichten. Over het muurtje kijken, met scherpe blik observeren, een oeuvre van ontroerende schoonheid, geen punten of komma’s, een zachte ziener..”

De laureaat zei het al eind augustus, na de bekendmaking van de jaarlijkse winnaar. “Ik ben zeer vereerd met deze onderscheiding, in de voetsporen te mogen treden van illustere voorgangers en eminente dichters, als Luuk Gruwez, Willy Spillebeen, Patrick Lateur en Kristien Dieltjens. Extra dankbare dimensie is het gegeven dat het kunstwerk van de hand is van dichter-kunstenaar Renaat Ramon. Precies die klassebak die ik zo immens bewonder en waar ik naar opkijk. Ik vermoed dat het vooral het ‘Huis van de dichter’, de compilatie van dit jaar en de bundel ‘Overstekend Wild’ van coronajaar 1 zijn, die de jury bekoorden en tot de finale toekenning leidden.”

(RVS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier