Drie dagen lang is het alle hens aan dek geblazen voor de horecazaken op de Grote Markt in Roeselare. “Het is voor ons het belangrijkste moment van het jaar, vooral op vrijdagavond als het Rodenbach-vat de markt doet volstromen”, klinkt het bij café Moustache.
Samen met de buren van Gelateria Italia vormt café Moustache het grootste terras van de Grote Markt. De voorbije weken was het door het vroege zomerweer al zoeken naar een vrij tafeltje en dat zal ook zo zijn tijdens de Batjes. “We hebben ons goed voorbereid”, vertellen Sharlien Derluyn (30) en Louis Vandepitte (32), die tweeënhalf jaar geleden het café van Peter Desmet overnamen.
Geen ervaring
“Ik had geen horeca-ervaring en Sharlien was jobstudent in café Romen in het Nonnenstraatje, maar toen de kans tot overname zich hier voordeed hebben we niet lang getwijfeld”, zegt Louis. “Dat we een eigen zaak wilden uitbouwen, dat stond vast. Maar dat het een café ging worden was toen nog geen uitgemaakte zaak. We namen Moustache over in oktober 2022. Dat is een iets rustigere periode voor de horeca en die kans grepen we dankbaar aan om zachtjes te wennen aan onze nieuwe job. Plots moesten we samenwerken op dezelfde plek dat was even aanpassen.”
“We wilden het café voorzichtig naar onze eigen hand zetten. Het meubilair en de bar hebben we in een andere kleur gezet en de draaitafel verhuisde naar de achterzijde. Vooral ons terras is ons uithangbord”, gaat hij verder. “Van bij de start kwamen we goed overeen met de buren van Gelateria Italia. Zo baatten we de kerstchalet samen uit, starten we het seizoen samen op en sluiten we het af met een gezellige fin de saison.”
Rodenbach-vat
“Onlangs tijdens de Dag van de Buren hebben we onze terrassen ook in dezelfde zwembadsfeer gezet. Die samenwerking gaat uiteraard verder tijdens de Batjes. We breiden het aantal tafels en stoelen gevoelig uit. Vooral op vrijdag is dat nodig: de enige dag van het jaar dat de Grote Markt tjokvol staat, met dank aan het Rodenbach-vat. Het café binnen is gesloten voor publiek, anders is het een komen en gaan van toiletgangers, wat de vlotte werking zou verstoren. Om die plaatsen te compenseren, plaatsen we twee tenten met extra drankstanden”, vertelt Louis.
“Die volkstoeloop kunnen we uiteraard alleen aan dankzij heel wat vrijwillige handen. Tijdens de Batjes werken hier ongeveer 25 personen. Je moet er wat voor doen om het volk hier te krijgen en te houden. We hebben natuurlijk concurrentie van de activiteiten op het Stationsplein. Maar terwijl daar vooral het feestgedruis losbarst, zetten we hier in op de rustige gezelligheid. Dank ook aan het stadsbestuur dat zijn uiterste best doet om voor de horecazaken op de Markt een mooi muzikaal programma op te stellen.”