Geen Folklorefeesten in Lichtervelde dit jaar: Einde aan jarenlange traditie?

Twee jaar geleden werd een poging ondernomen om het record polonaise te verbreken. © Kurt
Redactie KW

De Folklorefeesten in Lichtervelde werden tweejaarlijks in september georganiseerd, en dit sinds meer dan een halve eeuw. De laatste folklore was in 2022, toen het comité zijn 25ste Folklorefeesten vierde. Een 26ste editie komt er dit jaar niet.

“Onze vzw is gestopt”, zegt Jos Goethals, die voorzitter was van het folklorecomité. “De kassa werd overgemaakt aan de Heemkundige Kring van Lichtervelde, omdat hun werkzaamheden de onze het meest benaderen en ze waren ook partner van de folklore. Ik heb er geen weet van of er iemand is die hiermee verder gaat.”

Reuzenpolonaise

In 2022 werd er een reuzenpolonaise gevormd met 1.154 deelnemers, een daverend succes, waar het Folklorecomité niet onmiddellijk op had durven hopen. Er leek geen einde te komen aan de lange sliert van lachende en meezingende mensen op de Marktplaats. Maar het is lang niet het enige record dat ze haalden. In 2010 dronken 3.040 Lichterveldenaars Picon, goed voor 1.250 liter. Duizend pintjes ad fundum, in 90 minuten. Dat was de uitdaging in 2016. Een onmogelijke uitdaging, maar het lukte net. Mensen in oude klederdracht, oude ambachten, de verkiezing van miss en prins Folklore, veel Lichterveldenaren hielden dat weekend de agenda vrij. Eind jaren 90 kreeg de folklore zelfs bezoek van boer Charles en FC De Kampioenen-acteurs Balthazar Boma, Carmen en Bieke.

Feestcomité

In december vorig jaar trok het Folklorecomité aan de alarmbel. “Het Folklorecomité houdt ermee op tenzij we vers bloed vinden”, zei Jos Goethals. “We vragen de gemeente om het comité over te nemen of op zoek te gaan naar nieuwe vrijwilligers. Het comité veroudert immers snel.” Vanuit het gemeentebestuur werd gezocht naar een oplossing. “We hebben met vrijwilligers samengezeten maar daar werd uiteindelijk beslist om dit uit te stellen naar de volgende jaren”, zegt schepen van Feestelijkheden Steven Bogaert. “Het is iets wat opnieuw moet bekeken worden in de nieuwe legislatuur. Eventueel met het opstarten van een feestcomité, met daarbij onder andere de folklore, dat we dan nieuw leven inblazen.” (JW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier