GAIA heeft een brief gericht aan het Ichtegemse gemeentebestuur met de vraag om de schapenkoers in Bekegem zondag te annuleren. Volgens de dierenrechtenorganisatie is deze activiteit wettelijk verboden. “We hebben een vergunning toegekend aan de organisatoren van de 3-Daagse Bekegem en zullen deze niet intrekken”, zegt schepen van Dierenwelzijn Geert Vandaele (Team Burgemeester).
Van vrijdag 26 juli tot en met 28 juli is er een nieuwe editie van de 3-daagse Bekegem. Op zondag organiseert het Feestcomité opnieuw zijn traditionele schapenkoers. Het is tegen deze activiteit dat GAIA protesteert via een brief aan het gemeentebestuur. Ook minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) en de voltallige gemeenteraad kregen een kopie.
“Het is wettelijk verboden om een koers met schapen te organiseren” – GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch
“We kregen hierover verschillende meldingen van verontwaardigde en bezorgde burgers. Het is namelijk wettelijk verboden om een koers met schapen te organiseren. GAIA vraagt dan ook met aandrang om deze schapenkoers niet te laten doorgaan”, zegt voorzitter Michel Vandenbosch.
Mag niet met schapen
In het koninklijk besluit van 23 september 1998 betreffende de bescherming van dieren bij wedstrijden staat onder meer te lezen dat “wedstrijden waarbij de kracht, de snelheid en de behendigheid van dieren op de proef worden gesteld, slechts georganiseerd mogen worden met paarden, honden, duiven en andere diersoorten aangeduid door de minister van Landbouw”.
GAIA wijst erop dat de minister van Landbouw sinds 1999 niet meer bevoegd is voor dierenwelzijn. “De bevoegdheid valt sinds 2014 onder de Vlaamse minister van Dierenwelzijn. De Dierenwelzijnswet moet nageleefd worden en aangezien het wettelijk verboden is een schapenkoers te organiseren, vraagt GAIA dit evenement niet te laten doorgaan.”
“Er wordt hier ook niet gegokt of geld ingezet om iets te winnen. In feite is het pure folklore” – schepen Geert Vandaele
Schepen Geert Vandaele, die zelf ook in het feestcomité zit, reageert: “Het gemeentebestuur heeft laten weten aan GAIA dat we de vergunning toegekend hebben aan het Feestcomité en dat dit ook zo zal blijven. Deze activiteit had al meermaals plaats en er zijn nooit problemen geweest. Die schapen worden hier niet mishandeld. Er wordt hier ook niet gegokt of geld ingezet om iets te winnen. In feite is het pure folklore. Er wordt een parcours met nadarhekkens gemaakt en in reeksen van tien laten we de schapen los. Er rijdt een herder achter op de fiets om te vermijden dat ze zouden terugkeren. Die schapen worden niet opgejaagd en ze worden ook niet geslagen. Vooraf en nadien bevinden de dieren zich in een stal waar ze eten en drinken krijgen.”
Diervriendelijk
De liberale politicus benadrukt dat er elk jaar een veearts en politiemensen aanwezig zijn om erop toe te zien dat alles correct verloopt. “Mocht er hier dierenmishandeling geweest zijn in het verleden, dan zou daar al veel eerder tegen opgetreden zijn. Tijdens de eerste editie konden de mensen hun eigen schaap meebrengen maar ondertussen doen we een beroep op twee fokkers die elk met een 40-tal schapen komen. Die beesten worden ook niet gekweekt om wedstrijden te lopen. Het is een diervriendelijk gebeuren.” (FVB)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier