Foorkramers rijden Grote Markt op voor de start van de maandagmarkt: “Slechts één had toestemming”

Marcel Holvoet op de Grote Markt. Achter hem zien we de eerste caravans van de foorkramers © MD
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Op maandagochtend 25 maart reden de eerste foorkramers Kortrijk binnen om hun attracties op te bouwen voor de Paasfoor 2024. Voor de locatie Grote Markt kreeg enkel de 360° looping ‘Rock & Roll’ toestemming om voor de start van de maandagmarkt op te rijden, maar verschillende foorkramers volgden zijn voorbeeld. “Ze hielden zich niet aan de afspraak. Gelukkig stonden ze niet in de weg van de markt, maar onze marktkramers waren er niet mee gediend”, zegt markttoezichter Marcel Holvoet (74).

De Paasfoor opent officieel op donderdag 28 maart om 15 uur aan de pui van het stadhuis. Sommige foorkramers hebben enkele dagen nodig om hun attracties veilig en wel op te bouwen. “Naast het Nelson Mandelaplein en de nieuwe locatie Parking 4 van de Kortrijkse hogeschool Howest werd slechts toelating gegeven aan één grote attractie om maandagochtend al de Grote Markt in te nemen, de anderen moesten wachten tot na 13.30 uur omwille van de maandagmarkt”, vertelt Marcel die samen met marktleider Nils Verhamme toezicht houdt.

Maar toen zij toekwamen om 6 uur bleek al snel dat verschillende foorkramers het voorbeeld van attractie ‘Rock & Roll’ hadden gevolgd en reeds hun plekje hadden ingenomen in de binnenstad. “Er stonden te veel forains, ook al had slechts één toestemming. Ze plaatsten hun materiaal en caravans – die steeds groter lijken te worden – omdat ze zeker wilden zijn van hun plek, maar we hebben nochtans goede afspraken. Dit was niet nodig.”

“Wij werden uiteraard bestookt met vragen en commentaar van onze nerveuze marktkramers. De camion van onze oudste marktkramer konden we gelukkig een ander plaatsje geven. In principe stonden de forains niet in de weg van de markt, maar wel voor het extra marktmateriaal zoals aanhangwagens. Daarnaast is het voor een marktkramer wel schrikwekkend en intimiderend om naast zo’n grote attractie te staan. In al mijn jaren is het nog nooit gebeurd dat ze hier al stonden.”

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier