EBS voorziet klank en licht op Alcatraz én Kamping Kitsch: “Alcatraz is ons paradepaardje”

Bart Simoens en de mainstage van Alcatraz (Collage Rémi Bruggeman)
Rémi Bruggeman
Rémi Bruggeman Medewerker KW

Met Alcatraz Metal Festival en Kamping Kitsch Club liggen de twee topweekends aan de Lange Munte weer in het verschiet. Tweemaal voorziet het bedrijf EBS klank en geluid. Zelf vinden ze dit ook een hoogtepunt in een al druk jaar. “Alcatraz is ons paradepaard”, zegt bedrijfsleider Bart Simoens.

Augustus is in België de drukste festivalmaand van het jaar en ook in Kortrijk vinden de twee grootste festivals van het jaar kort na elkaar plaats. Van vrijdag 9 augustus tot en met zondag 11 augustus kan de hardrock- en metalfan zich uitleven op Alcatraz Metal Festival. Op zaterdag 17 augustus krijgen we dan met Kamping Kitsch Club een hele andere beleving. Raar maar waar: het is hetzelfde bedrijf, EBS sound and light, die het grootste deel van de technische voorzieningen op beide festivals regelt.

“Vanaf 2009, de twee editie van Alcatraz dus, voorzien wij hier de klank, het licht en de stroom op het festival”, zegt Bart Simoens, de sterke man achter EBS die het bedrijf zo’n 25 jaar geleden oprichtte. “We doen dus eigenlijk de volledige technische kant. Op Alcatraz gaat dat dan over vijf grote podia, voor Kamping Kitsch zijn dat elf kleinere podia.”

EBS heeft vier vaste werknemers in dienst, maar er wordt in deze drukke periode ook met veel freelancers gewerkt. “We hebben het hele jaar door werk, maar augustus is de drukste maand en zeker het eerste deel met Alcatraz en Kamping Kitsch. Voor Alcatraz zijn we met zo’n vijftien man aan de opzet begonnen op 1 augustus. Tegen 8 augustus komen de eerste bezoekers hier aan en moet het af zijn, dus we doen het in een week.”

“Na Alcatraz hebben we dan vijf dagen de tijd om alles om te bouwen voor Kamping Kitsch. Ondertussen zitten we met EBS ook nog in De Panne. Ik schat dat we in totaal veertig freelancers inzetten in deze drukste periode. Op 18 augustus breken we op de Lange Munte hier dan alles af in één dag met zo’n veertig mensen. Dat is best indrukwekkend.”

“Alles wordt in één dag afgebroken met zo’n veertig werknemers”

Metalfans

En spreekt de muziek van Alcatraz de mensen van EBS ook aan? “Ikzelf heb een eclectische muzieksmaak”, zegt Bart Simoens. “Maar eigenlijk zijn er wel veel metalfans onder ons. Let op! Dat zijn ze niet allemaal. Er zijn er ook veel die fan zijn van techno. Het is ook wel leuk om zo’n groot festival als Alcatraz te mogen doen. Ik zou zeggen dat wat we hier verrichten wel ons paradepaardje is.” Na even tellen komt Simoens immers tot de vaststelling dat ze er in totaal zeven opleggers aan materiaal voor gebruiken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier