Deze West-Vlamingen zijn helemaal klaar voor Kamping Kitsch Club: Gekste festival van het land is hun hoogdag

Camille Jonckheere

25.000 mensen staan te popelen om zaterdag in hun meest marginale outfit naar de Lange Munte in Kortrijk te trekken. Daar vindt de dertiende editie van Kamping Kitsch Club plaats, het zotste festival van België. Voor deze West-Vlamingen staat 17 augustus alvast met stip aangeduid als rasechte hoogdag.

Laetitia (33) uit Torhout: “Mijn man vroeg mij zelfs ten huwelijk op de dag van het festival”

“Kamping Kitsch is voor mijn man en ik het enige festival dat ongeacht de affiche ieder jaar opnieuw op onze planning staat”, zegt Laetitia.
“Kamping Kitsch is voor mijn man en ik het enige festival dat ongeacht de affiche ieder jaar opnieuw op onze planning staat”, zegt Laetitia. © gf

Voor Laetitia Casier (33) uit Torhout wordt het haar vijfde editie van Kamping Kitsch en deze keer kreeg ze de eer om zelfs ambassadeur te zijn van het festival. “Ieder jaar groeit de groep waarmee we naar Kortrijk trekken. Nu zitten we zelfs met een bus van 40 personen. Het zijn niet per se de artiesten, maar de mensen en de sfeer die het festival maken. Er is altijd wel iets nieuws te beleven, zoals een penisrodeo en nu doen we mee aan het kampioenschap ‘Dildowerpen’. Kamping Kitsch is voor mijn man en ik het enige festival dat ongeacht de affiche ieder jaar opnieuw op onze planning staat.”

“Vorig jaar zagen we aan de ingang een grote banner met daarop mijn man in zijn panterstring en leren harnasje”

Want het festival heeft nu ook wel een speciale betekenis voor Laetitia en Glenn Verkain (41). “In 2021 heeft hij me vlak voor we vertrokken ten huwelijk gevraagd. Hij durfde het niet op het festival te doen met de schrik dat we de ring zouden kwijt raken. Onze outfits toen waren legendarisch. Hij droeg een panterstring met een leren harnasje. De fotograaf had hem in zijn vizier en toen we het jaar erop arriveerden aan de inkom, zagen we hem in het groot vereeuwigd op een van de banners. Ieder jaar proberen we een nieuwe marginale outfit uit onze hoed te toveren in de stijl van Johny en Marina. Maar de panterstring is net zoals Kamping Kitsch een echte blijver geworden”, besluit Laetitia.

Melissa (45) uit Dentergem: “Direct na het festival zoek ik al een nieuwe outfit”

Voor Melissa Vandeputte (45) uit Oeselgem bij Dentergem is de outfit een van de leukste aspecten aan festival Kamping Kitsch. “Het is traditie geworden dat we ieder jaar volledig in onze outfit naar mijn vriendin Nancy trekken en dan samen van daar naar het festival gaan. We houden onze outfit ook geheim voor elkaar, dus het is altijd een hele verrassing wat de andere aan heeft als de deur open gaat. Iedere keer nemen we ook dezelfde foto’s, zodat we jaar na jaar erop kunnen terugblikken. De outfit is niet altijd even kitsch, zo zijn we eens een jaar gegaan voor het thema ‘Kerstmis’. Eigenlijk begin ik direct na het festival al de outfit voor het jaar erop te plannen. Tegen oktober hakken we de knoop door en eind december hebben we normaal al grotendeels onze outfit bij elkaar. Het leukste vind ik om zelf de outfit bij elkaar te zoeken in plaats van naar een feestwinkel te gaan. Dit jaar heeft mijn mama zelfs geholpen met het naaien van mijn outfit.”

Het zijn natuurlijk niet alleen de outfits die het feestje maken voor Melissa. “Kamping Kitsch is het festival om los te gaan. Vorig jaar zijn we uren blijven plakken in de Oktoberfesttent, de sfeer was daar optimaal. Hier kan je echt spontaan zijn en van alles uithalen. Niemand kijkt er raar van op wanneer we op de tafel kruipen om te dansen. We maken hier altijd wel iets mee om niet te vergeten. Zo zagen we bij de randanimatie eens een man poppenkast spelen en hadden we pas veel later door dat de pop, waar de man ‘Pielemuis’ mee speelde, eigenlijk zijn piemel was, die hij verkleed had als muis. Daar lachen we nu nog om. Ik wil nog zeker een paar jaar blijven doorgaan met Kamping Kitsch, al is het maar om te zien hoeveel outfits we nog uit onze mouw kunnen schudden”, lacht Melissa.

Sarah (23) uit Houthulst : “Je kan er zijn wie je wil en niemand kijkt raar op”

“Ik probeer mijn outfit samen te stellen met dingen die ik al heb van eerdere verkleedfeestjes”, zegt Sarah.
“Ik probeer mijn outfit samen te stellen met dingen die ik al heb van eerdere verkleedfeestjes”, zegt Sarah. © gf

Sarah Vangheluwe (23) uit Houthulst hoort bij de meest recente fans van Kamping Kitsch. Voor haar en de andere leden van KLJ Beerst Keiem Leke is Kamping Kitsch hun persoonlijke hoogdag van het jaar. “We verzamelen ‘s middags al op café, waarna we samen vertrekken. Op de bus is het direct al gank met échte ‘oenke oenke’-muziek. Het leuke aan het festival is dat je je niet moet schamen en je niets moet aantrekken van anderen. Je kan zijn wie je wil en niemand kijkt er raar van op. Integendeel: als je iets raars uitsteekt, zoals uit het niets ‘De Marie-Louise’ dansen, gaan de meeste juist meedoen. Het mooie weer helpt ook om iedereen wat losser te maken.”

“Op de bus is het direct al gank met échte ‘oenke oenke’-muziek”

“Ik ben véél meer bezig met mijn outfit voor Kamping Kitsch dan voor eender ander festival. Nu zit je toch wel al op voorhand te denken: ‘Wat kan ik aandoen? Wat heb ik vorig jaar gezien bij andere?’. Sommige mensen dragen zo goed als niets en trekken er gewoon op uit in een boratpak of tepelstickers. Zelf doe ik toch liever wat kleren aan. Op het festival zie je bepaalde groepen die jaarlijks samen een bijeen passende outfit kopen. Maar dat lijkt me overbodig. Voor mijn outfit probeer ik vooral dingen te gebruiken die ik al heb liggen van vorige feestjes, zoals netkousen of fluo-items. Of we knutselen zelf wat ineen, zoals fake tatoeages, zelfgemaakte neuspiercings, oorbellen en fluo kleuren. Je kan ook altijd iets doen met je haar.”