De Lustige Dravers organiseren voor veertigste keer hun paardenkoers: “Mikken op 500-tal toeschouwers”

Bestuur van de Paardenkoers in Dadizele. Op de foto staand : Geert Vandenbulcke, Frans Leenknecht, Patrick Dumoulin, Dirk Cardoen, Frank Breyne en Francky Dejonghe. zittend : Frank Dejonckheere, Arthur Vanneste, Germain Vynckier. © JS
Bert Feys
Bert Feys Medewerker KW

De Lustige Dravers organiseren op maandag 11 september voor de veertigste keer hun paardenkoers. Toch heeft de paardenkoers in Dadizele al een veel langere traditie. Al zo’n honderddertig jaar kleurt het gebeuren mee de kermis in de gemeente. “We hopen opnieuw op zo’n vijfhonderdtal toeschouwers.”

Het is kermis in Dadizele en in dat programma mag de jaarlijkse paardenkoers niet ontbreken. “Dit is een decennialange traditie. Inmiddels is er hier al zo’n honderddertigtal jaar paardenkoers”, aldus Franck Dejonckheere, voorzitter van de Lustige Dravers, de organisatoren van het evenement.

De vereniging redde de paardenkoers in de jaren ’80 toen de paardenkoers even dreigde op te houden. “In 1981 en 1982 was er geen paardenkoers. In 1983 hielden we De Lustige Dravers boven de doopvont. Inmiddels zijn we aan de veertigste editie toe. Eigenlijk zou het al 41 jaar zijn, maar tijdens de coronacrisis moesten we ons evenement een jaar afgelasten. Daardoor vieren we dus dit jaar onze jubileumeditie.”

Aanvankelijk was Frans Dejonckheere, de vader van Franck, een van de dragende krachten binnen De Lustige Dravers. Franck erfde de liefde voor de paardensport en werd in 2010 voorzitter van de vereniging. “Ons bestuur bestaat uit twaalf mensen, meestal oudere personen. We proberen te verjongen, maar dat is niet zo eenvoudig.”

Programma

Inmiddels telt het bestuur af naar maandag 11 september. In hun lokaal Old Leghem in Ledegem werden in aanloop naar de paardenkoers de koppen bij elkaar gestoken en werd het programma ingevuld. “De paardenkoers start om 15 uur. Er zijn zeven reeksen drafrennen. Daar nemen telkens 7 of 8 paarden aan deel. De winnaars van elke reeks stoten door naar de finale. Die wordt omstreeks 19.30 uur gelopen.” Tussendoor kunnen de toeschouwers ook drie ponyreeksen aanschouwen.

“We plaatsen ook dit jaar een grote tent op het terrein langs de Waterstraat, waar de toeschouwers bij slecht weer kunnen schuilen of waar ze van een drankje kunnen genieten. We hopen opnieuw een vijfhonderdtal toeschouwers te mogen verwelkomen.”

Op de inschrijvingslijst prijken inmiddels de namen van paarden en jockeys uit de hele provincie. “Vorig jaar hadden we zelfs enkele paarden uit Oost-Vlaanderen, maar het merendeel komt toch uit eigen provincie. In bijvoorbeeld de regio’s rond Wingene, Krombeke en Wingene is de paardensport nog erg populair. Bij ons evenement merken we telkens dat heel veel dezelfde mensen komen opdagen. De paardenkoers gaat dan wel gepaard met de kermis in het centrum, maar er zijn toch niet zoveel mensen die beide evenementen combineren. Het publiek bij de paardenkoers bestaat vooral uit paardensportliefhebbers en landbouwers.”

Project site Dadipark

De voorbije twintig jaar vond de paardenkoers plaats in de Waterstraat. Vroeger renden de paarden op de wijk Kapellehoek, daarna verhuisde de organisatie naar parkMariënstede. “Sinds een twintigtal jaar leggen we onze piste van vierhonderd meter aan langs deWaterstraat, op de voormalige terreinen van het Dadipark”, aldus Dejonckheere.

Op de site van het Dadipark plannen de provincie en de gemeente echter een groots project waarbij waterbeheersing, zachte recreatie en wonen centraal staat. Enkele maanden geleden ondertekenden de nv Dadipark, het lokaal bestuur en de provincie nog een convenant waarmee de komst van het project opnieuw een stapje dichter kwam. Burgemeester Ward Vergote (Visie) zei bij die ondertekening dat hij hoopte dat de eerste spadesteek hopelijk volgend jaar kon gegeven worden. Of dat zal lukken is momenteel nog niet duidelijk.

“Wanneer het project op de site van het Dadipark start, kijken we uit naar een nieuwe locatie”

“We hebben inderdaad al enkele jaren weet van de plannen met de site van het Dadipark, maar panikeren doen we niet. Zolang we hier langs de Waterstraat kunnen blijven, zullen we hier de paardenkoers organiseren.

“Wanneer het project op de site van het Dadipark start, kijken we uit naar een nieuwe locatie. Het is wel onze bedoeling om met de paardenkoers in de gemeente te blijven.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier