De aanraders van curator Guinevere Claeys: “FAAR is enige non-fictie boekenfestival van lage landen”

Artistiek curator Guinevere Claeys. (foto Peter Maenhoudt) © Peter MAENHOUDT
Edwin Fontaine
Edwin Fontaine Medewerker KW

Met meer dan 50 auteurs in het weekend van 10, 11 en 12 maart is FAAR het grootste en enige non-fictie-boekenfestival in het Nederlandse taalgebied. De Oostendse journaliste en columniste Guinevere Claeys is artistiek curator van FAAR. Naar vijf voorstellingen kijkt ze bijzonder uit.

“Voor de eerste editie in 2022 was er een tevredenheidsscore van 8,5 op 10 en dat betekent dat we op dezelfde weg verder gaan”, zegt Guinevere Claeys, één van de samenstellers van FAAR. “We sturen bij, want mensen gaven aan dat ze iets misten in het luik ‘sport’. Dat pakken we aan met een gesprek van Linde Merckpoel met basketspeelster Ann Wauters over haar boek ‘The Game of Life’. Voor het muziekluik presenteert Sam Bettens zijn autobiografie en gaat muziekkenner Jan Delvaux in gesprek met Jean Blaute.”

Aan het thema ‘liefde en lust’ wordt dan weer een hele avond gewijd: de Nacht van het Vergeten Lichaam met een uitleg van wetenschappers, workshops tango, trauma en tantra en intieme voorleessessies. Na middernacht sluit een dj af in De Grote Post. Nieuw is het concept van de ‘verrekijker’: kinderpsychiater Binu Singh, scenariste Elisabeth Lucie Baeten en Arnon Grunberg merken op, kijken vooruit en geven aan waar het morgen over zal gaan. “Ze keren ook terug in de rest van het programma.” FAAR mikt op meer bezoekers. “3.000 vorig jaar was een goed begin”, luidt het.

Nog tickets

Veel voorstellingen zijn al uitverkocht maar voor een aantal zijn er zeker nog tickets. De organisatoren hebben nog plaats bij:

1. Ik Sam Bettens. In deze voorstelling stelt zanger, transman, Amerikaan en brandweerman Sam Bettens zich voor. Op zondag 12 maart om 15 uur in De Grote Post, toegangsprijs 5 euro.

2. Maison Slash: interactieve voorstelling over samenleven met pubers. Hoe bewaar je de koelte en ga je in dialoog met hen? Zondag 12 maart om 15 uur in Thermae Palace Hotel, toegang 5 euro.

3. The Game of Life: Ann Wauters in gesprek met Linde Merckpoel over haar loopbaan, de inspirerende kracht die sport heeft en de nood aan vrouwelijke rolmodellen in topsport. Op 11 maart om 12.30 uur in De Kleine Post , toegangsprijs 5 euro.

Openingsavond: debat met de drie verrekijkers

“Op de openingsavond komen ze ons elk vertellen wat zij, als verrekijker, aan de horizon op ons zien afkomen. Daarover gaan ze met mekaar in gesprek, en tussendoor brengt de altijd verrassende Fulco muziek. Binu Singh wordt op zondag uitgebreid geïnterviewd in Thermae Palace. Die dag staat zowat in het teken van mentale gezondheid. Elisabeth Lucie Baeten heeft het nog over angst en leest voor uit haar kinderboek, en Arnon Grunberg laat zich op zondag zowaar onderbreken door onder andere Peter Van den Eede van theatercompagnie De Hoe. Ik ben fan van het eerst uur en ook die voorstelling wordt een zéér uniek gebeuren.”

De Grote Post, zaal De kleine Post, vrijdag 10 maart, 20.30 uur tot 22 uur

Brave new world

“Ik ben blij dat de sociaal-artistieke organisatie kleinVerhaal dit jaar FAAR komt versterken. Ze doen dat met een uniek evenement in het even beroemde als beruchte Europacentrum. Die toren, ooit in volle ambitie gebouwd in de jaren 60, vormt het perfecte decor voor een driegangendebat, geïnspireerd door Aldous Huxleys Brave new world. In drie livings in de toren, bij drie gangen, krijgt het publiek drie tafelredes voorgeschoteld. Daarna gaan de disgenoten met mekaar en met de redenaar, in gesprek. Het is bovendien de geweldige Shannah Zeebroek en haar nieuwe team van Brasserie du Parc die het eten verzorgt, en acteur Tom Vermeir die alles cureert. Dit wil je echt niet missen.”

Europacentrum, 11 maart, 16.30 uur tot 19 uur.

(foto Geraldine Van Wessem)
(foto Geraldine Van Wessem)

Surfen op de Noordzee: tips & tricks van Veerle Helsen

“Ik had het geluk al eens te mogen luisteren naar Veerle Helsen toen ik haar te gast had in de podcast Oostende Bonsoir. Veerle gooide enkele jaren terug haar leven om en trok met camper en surfplank, in haar eentje, langs de Spaanse en Portugese kusten. Sindsdien surft ze de wereld rond en schrijft daar prachtige boeken over. Ik begon vorig jaar, samen met mijn zoon, te surfen, maar het is nog met vallen en opstaan. Daardoor luister ik nog gretiger naar Veerle. Maar ook zonder surfambities kan je veel van haar leren over hoe bevrijdend het kan zijn om je leven om te gooien. Om te durven luisteren naar wat je echt wil.”

De Grote Post, zaal De Klas, 11 maart, 15 tot 16 uur.

Tango, trauma en tantra: de nacht van het vergeten lichaam

“Het is mijn favoriete prille traditie van FAAR: de Nacht van. Vorig jaar hadden we, geïnspireerd door een heel persoonlijke problematiek, de ‘Nacht van de slapelozen’, dit jaar hebben we onze partners van Theater aan Zee het thema laten kiezen. Zo zullen we op zaterdag de ‘Nacht van het vergeten lichaam’ ingaan, waar ons duidelijk zal worden gemaakt op hoeveel manieren we onszelf en ons lichaam vergeten, én waar we, via behoorlijk prikkelende workshops, zullen leren hoe we ons dat lichaam van ons weer kunnen herinneren. De avond zullen we eindigen door vrijuit te dansen, onder regie van dj Jef Eagl.”

De Grote Post, zaal De kleine post, 11 maart, vanaf 19 uur tot 01 uur.

Opendeur IOBZ en tekenklas met Wim Opbrouck

“Ik ben natuurlijk grote fan van Wim Opbroucks ‘Instituut voor Onderzoek van de Betovering der Zeeën’, oftewel het IOBZ. Heerlijk hoe ons daar zo schoon aangetoond wordt hoe makkelijk en natuurlijk wetenschap en kunst te verenigen zijn. Wetenschap, zelfs economie, hoeft de verbeelding en de verrukking van al die Noordzeepracht niet voor de voeten te lopen. Integendeel.”

“Tijdens FAAR kunnen we een uniek kijkje nemen in de kantoren van het IOBZ. En wie zin heeft om mee te verbeelden, kan deelnemen aan de tekenklas, voorgezeten door Wim Opbrouck zelf. Intussen worden, ter inspiratie, gedichten over de zee voorgelezen.”

De Grote Post, tekenklas, 11 maart, 11 tot 12 uur en 14 tot 15 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier