CultuurWinkel gaat op zoek naar de winkelnaris universalis: “De meest complete inwoner”

CultuurWinkel liet zich inspireren door het tv-programma ‘Homo Universalis’. © JS
Bert Feys
Bert Feys Medewerker KW

CultuurWinkel Sint-Eloois-Winkel pakt uit met de eerste editie van ‘Winkelnaris Universalis’. Vijftig Winkelnaars nemen het in de strijd om de meest complete Winkelnaar tegen elkaar op. De inschrijvingen stromen inmiddels binnen. “Maar inschrijven kan nog steeds. De proeven zijn voor iedereen, zonder maximumleeftijd”, aldus Stefanie Timperman, voorzitster van de cultuurvereniging.

De voorbije jaren lokte het televisieprogramma Homo Universalis, waarin honderd deelnemers het in verschillende proeven tegen elkaar opnemen tot er nog één iemand overblijft, heel wat kijkers naar televisiezender VRT1.

Ook bij de Winkelse vereniging CultuurWinkel is men in de ban van het spelconcept. “Toen we vorig jaar met de bestuursploeg een teambuilding deden, speelden we een gelijkaardig spel. We voerden verschillende leuke opdrachten uit in de zoektocht naar ons meest complete bestuurslid. Iedereen genoot met volle teugen van de activiteit”, aldus voorzitster Stefanie Timperman.

Zij stelde voor om het concept door te trekken naar de hele gemeente Sint-Eloois-Winkel. Winkelnaris Universalis was geboren. “Om alles haalbaar te maken kozen we ervoor om vijftig deelnemers toe te laten. De inschrijvingen zijn nu al een tijdje open en een zeventigtal geïnteresseerden gaven inmiddels al aan mee te willen dingen naar de eindzege. Maar niet getreurd, inschrijven kan nog tot 15 februari via onze Facebook- of Instagrampagina.”

Jong en oud

Wie zich wil inschrijven, moet wel rekening houden met twee voorwaarden. De deelnemer of deelneemster moet in Sint-Eloois-Winkel wonen en moet minstens 12 jaar oud zijn. “Maar een maximumleeftijd is er bijvoorbeeld niet. We hopen dan ook dat heel wat senioren zich wagen aan dit spel. We voorzien opdrachten van allerhande kaliber. Nee, voor sommige opdrachten hebben je geen hoog IQ nodig of moet je niet extreem sterk zijn. Een geluksfactor is bij verschillende opdrachten zeker aanwezig.”

Slotshow

Bij CultuurWinkel hoopt men een mooi deelnemersveld samen te kunnen stellen. “We streven ernaar om een mix van jong en oud, mannen en vrouwen samen te brengen voor wat ongetwijfeld een erg spannend spel wordt. Je moet geen cultuurpas hebben om deel te nemen. Dit is een evenement van CultuurWinkel georganiseerd voor alle Winkelnaars.”

“We hopen op een mix van jong en oud, mannen en vrouwen”

Inmiddels heeft de Cultuurwinkel ook de wedstrijdformule helemaal uitgetekend. “Het is de bedoeling om in een eerste fase het aantal kandidaten te reduceren van vijftig naar tien finalisten. Waar en wanneer het eerste gedeelte van de proeven door zal gaan maken we niet bekend. Het is ook de bedoeling dat de kandidaten dat geheim houden. Tijdens die eerste proevendag hebben we liever geen pottenkijkers.”

De tien finalisten mogen vrijdag 28 september in hun agenda noteren. Dan organiseert CultuurWinkel een heuse slotshow waarin de uiteindelijke winnaar zijn of haar prijs in ontvangst mag nemen. De winnaar krijgt samen met zijn gezinsleden een gratis CultuurWinkelpas. Twee gezinsleden mogen ook een jaar lang alle activiteiten van de vereniging gratis bijwonen. “De prijs heeft een waarde van zo’n 350 euro.”

Twee evenementen

Voor wie zich liever niet waagt aan Winkelnaris Universalis biedt Cultuurwinkel Sint-Eloois-Winkel twee culturele alternatieven. Op vrijdag 22 maart kan men in De L!nk genieten van het theaterstuk Achter de schermen. Onder andere Carry Goossens staat er op het podium. In aanloop naar de verkiezingen komt Jan Jaap van der Wal op zaterdag 20 april naar dezelfde zaal.

Sinds 2022 is Jan Jaap van der Wal een officiële inwoner van ons land. Helaas komen de verkiezingen van 2024 net te vroeg voor hem, maar dat betekent niet dat hij geen ongevraagd stemadvies mag uitbrengen. “Voor het theaterstuk zijn er nog enkele kaarten beschikbaar, voor de avond met Jan Jaap van der Wal zijn er iets meer tickets”, aldus de voorzitster.

Meer info over de activiteiten van de vereniging is te vinden op de Facebookpagina van CultuurWinkel

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier