Cuesta brengt moderne kunst in straatbeeld in Tielt: “Dit is geen makkelijk verteerbare beeldenroute”

De vijfde editie van het Tieltse kunstfestival Cuesta werd met een knal geopend op het Hulstplein. © WMe
Redactie KW

Woensdag werd de vijfde editie van het Tieltse kunstfestival Cuesta met een knal geopend op het Hulstplein. Letterlijk, want daar staat een explosieve buizenconstructie die doet denken aan de opstelling van de troepen bij de slag bij Waterloo. Het is een van de zeven hedendaagse kunstwerken die nog tot en met 27 oktober te bewonderen zijn in het straatbeeld.

In september trappen de Vlaamse cultuurhuizen traditioneel het nieuwe seizoen af. In Tielt gebeurde dat dit keer buiten de muren van Cultuurcentrum het Gildhof met de vijfde editie van Cuesta. Dat bescheiden driejaarlijkse festival werd door omstandigheden voor het laatst in 2014 georganiseerd, maar maakt nu eindelijk een comeback, niet toevallig met de slogan ‘The Future takes Ten Years’. Net als bij de vorige edities zullen nagenoeg alle werken de voorbijgangers toch even de wenkbrauwen doen fronsen. En dat is ook de bedoeling.

Drempels

“Het zit in de genen van het cultuurcentrum om af en toe eens buiten de muren te treden, tot zelfs op het trottoir toe. De drempel naar kunst kan je proberen te verlagen, maar je kan ook op plaatsen gaan staan waar er helemaal geen drempels zijn”, aldus burgemeester Luc Vannieuwenhuyze (CD&V). “Cuesta zou Cuesta niet zijn als het de veilige bakens niet zou overschrijden. De werken liggen niet voor de hand, maar je kunt er evenmin omheen. Zoals curator Frederik Vanlaere het omschrijft is dit kunst die je als het ware bij de lurven pakt tijdens je gewone doen.”

Cultuurschepen Grietje Goossens (Iedereen Telt) bevestigt dat. “Dit is geen makkelijk verteerbare beeldenroute. Wel herinnert Cuesta ons er aan dat we onze geesten en onze ogen open moeten houden. We zijn de kunstenaars dankbaar, maar ook onze stadsdiensten verdienen een pluim omdat ze hier hun schouders onder hebben gezet. Onder iets dat eigenlijk buiten het nut van alledag valt.” (SV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier