Commotie rond piratentaxi’s na Alcatraz Festival: woekertarieven veroorzaken ophef

De bezoekers hadden beter meegereden met de mad max taxi’s op het terrein. Of ze recht naar huis gingen gaan was wel een andere vraag natuurlijk. © TV
Tom Vanderghinste
Tom Vanderghinste Medewerker KW

Zondagavond, na afloop van het Alcatraz Hard Rock & Metal Festival in Kortrijk, ontstond er commotie onder festivalgangers die huiswaarts wilden keren met de taxi. Terwijl velen per bus (ingelegd door de organisatie naar de parking) of fiets vertrokken, werden zij die een taxi verkozen geconfronteerd met onrechtmatige praktijken. Verscheidene taxichauffeurs, die geen officiële vergunning leken te hebben, vroegen exorbitante tarieven, wat leidde tot frustratie en woede bij de bezoekers.

Zo moesten sommige festivalgangers tot 45 euro betalen voor een rit van slechts 3 kilometer. Voor anderen was het dubbele van het normale tarief eerder regel dan uitzondering. Pascal Devolder, een van de gedupeerden, deelde zijn ervaring op sociale media: “Ik betaalde 60 euro voor een ritje dat normaal maar 30 euro kost. Dat is gewoon schandalig.” Ook Thierry Vannieuwenhuyse meldde een soortgelijk geval: “Voor een rit van 3 km betaalde ik 20 euro, terwijl dat normaal rond de 14 euro zou moeten liggen. En het was nog niet eens na middernacht.”

Bij navraag liet Wouter Allijns, schepen van Mobiliteit in Kortrijk, weten dat er bij de stad nog geen officiële klachten waren binnengekomen. “We hebben regelmatig overleg met de taxichauffeurs en er zijn goede afspraken gemaakt. Recent hebben we zelfs een overeenkomst gesloten voor vaste prijzen van het station naar belangrijke locaties zoals AZ Groeninge. De sector zelf vraagt om een eerlijk speelveld,” aldus Allijns. “We zullen deze kwestie meenemen in toekomstig overleg om te zien of we tijdens evenementen in Kortrijk vaste tarieven kunnen garanderen.”

Ondertussen blijven de klachten op sociale media binnenstromen. Zondagavond werd er volop gewaarschuwd voor oplichterspraktijken door taxichauffeurs die zich opstelden bij het festival. Een andere bezoeker, Gaetana Vervaeke, deelde een handige tip: “Gewoon de VTC taxi-app downloaden. Je kunt daar jouw taxi bestellen en de prijs op voorhand weten.”

De situatie roept vragen op over de regulering van taxi’s tijdens drukke evenementen en de bescherming van consumenten tegen dergelijke praktijken. Het stadsbestuur belooft actie te ondernemen om toekomstige incidenten te voorkomen. Belangrijk om te weten, de taxi’s stonden volledig los van het evenement en de organisatie.