Café du Rat Mort sluit Ensorjaar in stijl af: flamboyant feest in Parijse sfeer

De gasten waren piekfijn uitgedost voor het Cabaret du Rat Mort. © ZB
Redactie KW

Dit jaar kleurde James Ensor Oostende als geen ander, want het is 75 jaar geleden dat hij overleed. In aanloop van het slotweekend op 21 en 22 september zet de Koninklijke Cercle Coecilia hun vroegere clublid vorige zaterdag nog eenmaal in de bloemetjes door het spectaculaire galabal ‘Met Ensor naar het Cabaret du Rat Mort’ te organiseren in Kursaal Oostende. “We wilden het Kursaal onderdompelen in de Parijse sfeer”, klinkt het bij voorzitter Ronny Callemin (68).

Tijdens dit Ensorjaar 2024 werd de Oostendse baron en kunstenaar James Ensor twaalf maanden lang dubbel en dik gevierd. Stad Oostende organiseerde samen met haar partners meer dan 100 verschillende activiteiten voor alle leeftijden. Zo was er de prachtige expo ‘Rose, Rose, Rose à mes yeux! – James Ensor en het stilleven in België 1830′ – 1930′ in Mu.ZEE. De expo was zo spectaculair dat zelfs koningin Mathilde een bezoek bracht aan Oostende. Verder werden er doorlopend tal van spraakmakende evenementen, belevingen, juwelencollecties en expo’s ter ere van de kunstenaar georganiseerd in de stad aan zee. Maar aan alle liedjes komt jammer genoeg ook een einde. Vanaf 28 september wordt de fakkel van het Ensorjaar 2024 overgedragen aan Antwerpen.

Als afsluiter moest er natuurlijk nog een flamboyant feest gehouden worden in het Kursaal. Dat vond ook de Koninklijke Cercle Coecilia. Velen weten het niet, maar James Ensor was zelf meer dan 50 jaar lid van de vereniging.

Beste beentje voor

Ensor belandde in 1896 tijdens een studiereis in Parijs in Café Le Rat Mort en beleefde er een ongelooflijke nacht in het gezelschap van club Cercle Coecilia. Bij thuiskomst was hij de medebezieler voor het oprichten van een Compagnie du Rat Mort en in 1898 organiseert de groep het eerste ‘Bal du Rat Mort’. Nu, 126 jaar later, zet Cercle Coecilia de traditie verder. In de vroege avond verschijnen de gasten in het Kursaal. Allen voortreffelijk uitgedost in hun mooiste avondjurken en gladgeperste maatpakken. We wanen ons onmiddellijk in de zwoele sfeer van het Parijse cabaret. Door een walm van parfum gaat het naar de Delvauxzaal, waar je kon genieten van lekkere oesters.

In het feestgedruis ontmoeten we Ronny Callemin (68), de voorzitter van Cercle Coecilia. Ronny is al 25 jaar lid van de vereniging. “Ieder jaar organiseren we verschillende feesten. We hebben een groot feest gegeven voor het 100-jarig bestaan van Bal du Rat Mort. Het is de eerste keer dat we Cabaret du Rat Mort organiseren”, vertelt Ronny. “Eigenlijk hebben we pas dit jaar beslist om een galadiner te organiseren. We wilden het Kursaal onderdompelen in de Parijse sfeer.”

Steun voor goede doel

Cabaret du Rat Mort is niet zomaar een event. Met de opbrengst van dit feest zullen diverse goede doelen gesteund worden, zoals vzw Lichtbaken in Oostende. “Koninklijke Cercle Coecilia heeft zich altijd ingezet om goede doelen en verenigingen te helpen. Dat zal ook dit jaar niet anders zijn”, stelt Ronny.

De voorzitter heeft niet overdreven. De gasten lijken een voor een uit een kostuumdrama te zijn gestapt. De versiering van ruimte draagt zeker bij aan de hele sfeer. Bij binnenkomst kan je een foto laten nemen voor een reproductie van Ensors schilderij ‘De Intrede van Christus in Brussel’. Dat werd helemaal vervaardigd door de studenten van de Kunstacademie. Boven in de dinerhal tref je meteen ook een enorme rat in papier-maché aan. Ronny kan ons nog een leuk weetje vertellen. “De ratjes op de lampen? Dat zijn kopieën van de ratten op de banner die vroeger in ons clubhuis ging. We hebben de 115 jaar oude banner nog in ons bezit, maar we hebben besloten die niet uit te hangen. De replica kan men vanavond wel bewonderen.”

Dansfeest

Na de receptie konden de gasten aanschuiven voor het galadiner. Het viergangenmenu werd bereid door meesterkok Peter De Groote, lid van de Mastercooks of Belgium. Later was er nog een showoptreden van Parijse danseressen. De avond werd afgesloten met een dansfeest, opgeluisterd door de Melody Makers Cocktailband.

Het Cabaret du Rat Mort was zeker dé grandioze afsluiter van dit Ensorjaar. Kon je er niet bij zijn? Geen nood. Op zaterdag 21 en zondag 22 september wordt de fakkel van het Ensorjaar officieel overgedragen aan Antwerpen. De bekende badkoets van Ensor reist de volgende dag in vier etappes naar de Koekenstad. Sluit je aan bij deze tocht samen met Ensor-kenners en liefhebbers. De bonte stoet passeert langs Brugge, Gent en Sint-Niklaas.(Zana Bulteel)

Info: www.ensor2024.be