Bunkerdag lokt veel volk naar Atlantikwall: “Eerste keer dat ik hiermee kennismaak”

Jean-Louis Legrand en zijn echtgenote zijn afkomstig uit Ottignies bezochten voor het eerst de Atlantikwall . © DVL
Dany Van Loo

Meet een uitgebreid aanbod aan activiteiten lokte de Atlantikwall op het Domein Raversyde tijdens Bunkerdag een pak geïnteresseerden naar de restanten van WO I en WO II. Ook op andere locaties kwam heel wat volk opdagen.

23 locaties in Vlaanderen stelden zondag hun bunkers en constructies voor het grote publiek open en het moet gezegd: de Atlantikwall Raversyde was daarbij een van de toppers. Dat is niet zo verwonderlijk als je weet dat er zich op het provinciaal domein enkele indrukwekkende restanten bevinden van wat rest van de Duitse verdedigingslinie uit WO II. Maar de bezoekers kregen heel wat meer te zien en te doen.

“De opkomst was inderdaad heel groot”, vertelt technisch coördinator Peter De Goignies. “Ik schat dat er zo’n 1.400 mensen zijn komen kijken. Daaronder bevonden zich ook heel wat buitenlanders.”

Aachen

En die bezoekers hadden het mooie weer mee om onder meer de indrukwekkende Batterij Aachen uit WO I en de Saltzwezel-neu uit de Tweede Wereldoorlog te ontdekken. Voor Jean-Louis Legrand uit Ottignies en zijn echtgenote was het de eerste keer. “Wij kenden dit hier echt niet”, bekent Jean-Louis. “Enkele maanden geleden zagen wij een aankondiging voor het event en dat maakte ons nieuwsgierig. En het werd een heel interessante kennismaking, zeker met de uitgebreide uitleg en de talrijke activiteiten.”

Een van de blikvangers op de Atlantikwall was een grote maquette van de Batterij Hundius, en op Oosteroever kon je er de restanten van gaan bezoeken. “De maquette wordt hier exclusief getoond”, vertelt gids Harald De Beuf, “ en werd gemaakt door Jean-Larie Bériot, die kort na de vorige Bunkerdag overleed. Het toont hoe de batterij er in 1943 uitzag.”

Strips

Er viel voor jong en oud ook heel wat te beleven. Zo signeerde stiptekenaar Marcel Rouffa er zijn beklijvende strips over WO I: Victor’s Oorlog en Berlin Avenue. “Alles wat ik daarin heb getekend, is echt gebeurd”, vertelt de tekenaar. Bij organisatie Mediaraven kon je je wagen aan de stop-motion filmtechniek en natuurlijk maakten heel wat bezoekers van de gelegenheid gebruik om de tijdelijke en vaste tentoonstellingen te bezoeken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier