Belcanto Classic in Westouter op twee minuten compleet uitverkocht: “Het is een echt fenomeen”

De Belcanto Classic is een echt festival geworden. © Eric Flamand
Marc Desender
Marc Desender Medewerker KW

Op maandag 26 augustus wordt een nieuwe editie van de Belcanto Classic gereden in Westouter. Andermaal staan 500 deelnemers aan de start die zich voor die ene dag een echte profwielrenner voelen. “We waren op twee minuten uitverkocht, wat betekent dat ons event nog steeds leeft”, zegt Bert Doise.

Groot vraagteken dit jaar is of Guido Belcanto, inmiddels 71 jaar, nog zal meerijden. Via de website van de Belcanto Classic liet hij in een gedicht weten niet langer aan de start te staan, maar boven op de Sulferberg te supporteren. “De vraag blijft of hij vooraf geen ereronde zal rijden. Zijn vriendin zal alvast starten”, klinkt het bij de organisatie.

Ook aan de start staat een delegatie van de Special Olympicsploeg wielrennen. “Ook wij willen de inclusie in het wielrennen bevorderen en hen een kans te geven om mee te fietsen. Samen met het Het Ventiel Cycling Team willen we de problematiek van jongdementie onder de aandacht brengen en bespreekbaar maken.”

Radio Mano Sport

Bijzonder wordt ook het optreden van Kartje Kilo, dat de 20ste verjaardag viert. “Hier werd Radio Mano Sport geboren. Ze willen nu verrassen met gastoptredens van bekende Sporzacommentatoren.”

Het parcours blijft klassiek: zeven keer over de Sulferberg fietsen. “De werken in Reningelst bezorgen ons al een paar jaar kopzorgen”, weet Bert Doise. “We hadden met De Klijte een plan B in gedachten maar dat zouden te veel kilometers worden en het zou de ambiance niet ten goede komen. We kregen deze week de bevestiging dat we aan bocht 7 in Reningelst kunnen passeren. We voorzien daar opnieuw de nodige beveiliging.”

150 vrijwilligers

In al die jaren is de Belcanto Classic uitgegroeid tot een festival. “We starten ook met een lege weide en bouwen op naar een plaats waar liefhebbers van de fiets samenkomen om te genieten.” In de aanloop naar deze editie deed de organisatie een oproep naar vrijwilligers. “Een geslaagde oproep, want we kunnen met 150 vrijwilligers zeker iedereen een sportieve hoogdag garanderen.”

Elk jaar ook is het uitkijken naar bekende fietsers. “Oud-voetballers vonden onze koers vorig jaar zo leuk dat ze opnieuw zullen starten. Onder hen onder andere Gert Verheyen, Geert De Vlieger, Franky Van der Elst en Leo Van Der Elst.” (MDN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier