Bekende Poperingse plekjes anders bekeken

Archivaris Tijs Goethals en Jessy Clynckemaillie van de dienst cultuur bij het kasteel van de familie Schabaillie. (foto MD)©MICHAEL DEPESTELE
Archivaris Tijs Goethals en Jessy Clynckemaillie van de dienst cultuur bij het kasteel van de familie Schabaillie. (foto MD)©MICHAEL DEPESTELE
Redactie KW

Op zaterdag 24 en zondag 25 april viert Erfgoeddag feest en mag het evenement 20 kaarsjes uitblazen. “Een heel weekend lang draait alles om ‘De Nacht’, het centrale thema van deze feesteditie”, zegt Erfgoedcoördinator Hilde Cuyt. In Poperinge kan je een donker avontuur beleven. Vertellers nemen je digitaal op sleeptouw langs enkele duistere plekjes uit de geschiedenis van de stad.

“Oorspronkelijk was het de bedoeling om ’s nachts een geleide wandeling te organiseren, met Patrick Boone als gids”, zegt Pieter Meersseman van CO7. “Maar door corona beslisten we eind maart om er een digitale wandeling van te maken. De ErfgoedApp van Faro bleek hiervoor een zeer handig en veelzijdig werkinstrument. Je kan het gratis downloaden en het is gebruiksvriendelijk. Iedereen kan zelf, wanneer het hem of haar het best uitkomt, de wandeling met de app ontdekken. Maar zelfs van thuis uit kan je de wandeling digitaal bekijken.”

“De route ‘Pops by Night’ stopt bij negen haltes”, vervolgt Tijs Goethals van het Intergemeentelijk Archief Poperinge-Vleteren. “Bij vijf haltes hoort een filmfragment. Bij vier ervan sprak Patrick Boone de tekst in. Talbot House en Guido Vandermarliere bezorgden ons elk een filmpje.”

Cyriels Restaurant

De eerste halte is Music Shop Delbaere in de Gasthuisstraat. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was daar Cyriels Restaurant gevestigd. Op 22 februari 1918 vielen bommen op het restaurant van Cyriel Vermeulen. Vanuit Talbot House snelden Britse soldaten te hulp, maar voor zes slachtoffers kwam die hulp te laat.

Halte twee is de Sint-Bertinuskerk voor ‘De Nachtwacht van Poperinge’. In 1551 besliste het stadsbestuur dat er ’s nachts gewaakt moest worden tegen brandstichting en diefstal. Een groep mannen had toen al de opdracht om elke nacht op de toren van deze kerk uit te kijken voor branden in de stad. Maar in die duistere periode nam het geweld toe en werd de Poperingse nachtwacht uitgebreid met wakers op de grond.

Aan het Vroonhof krijgen de wandelaars een kort verslag van de ‘Nacht van Poperinge’, een wielerwedstrijd uit 1970 met onder meer wereldkampioen Jean-Pierre Monseré en Eddy Merckx aan de start. In Hotel Palace ziet men oude beelden van een van dé hotspots uit het Poperingse uitgaansleven: ’n Palace. In het Rekhof krijg je een korte anekdote over het kasteel van de familie Schabaillie, waarvan de Britten tijdens de Eerste Wereldoorlog dachten dat het voor spionage diende.

Den Aria

Op het Oudstrijdersplein vertelt Patrick Boone het verhaal van Pierre Verhalle, een van de twee weeskinderen die het bombardement op het Sint-Vincentiusgesticht in mei 1940 overleefde. Je hoort hoe hij drie dagen lang onder het puin van het ingestorte gebouw lag en hoe hij uiteindelijk werd gered. Guido Vandermarliere maakte een compilatie van beelden van fotograaf Jean Devolder die in de 19de eeuw in de Hondstraat woonde.

In de Gasthuisstraat brengt men een bezoek aan Den Aria, de kleine schouwburg van het Hopmuseum. Stadsschouwburgen hadden op het einde van de 19de en het begin van de 20ste eeuw een kwalijke reputatie op het vlak van brandveiligheid. Tijdens een voorstelling van de Rooysche Barbaristen werd Den Aria bijna door het noodlot getroffen. Patrick Boone vertelt het verhaal van die bewuste avond. In de Gasthuisstraat 61 heeft Patrick het over Sterren met eenen steirt . Hij brengt een aantal fragmenten uit het dagboek van Gratien Vervot. Die beschrijft op een sappige manier hoe er in de 18de eeuw twee kometen boven Poperinge waargenomen werden.

(AH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier