Alcatraz Hard Rock & Metal Festival breekt alle records: gitzwarte dagen in Kortrijk

Het Alcatraz Hard Rock & Metal Festival in Kortrijk heeft opnieuw zijn reputatie als topbestemming voor metalfans waargemaakt. © TV
Tom Vanderghinste
Tom Vanderghinste Medewerker KW

Het Alcatraz Hard Rock & Metal Festival in Kortrijk heeft opnieuw zijn reputatie als topbestemming voor metalfans waargemaakt. Dit jaar bewees het festival opnieuw dat wie eenmaal komt, blijft terugkomen. De organisatoren kunnen met trots terugkijken op een buitengewoon geslaagde editie. “We hebben een recordaantal bezoekers mogen verwelkomen, er waren geen noemenswaardige incidenten, en het weer was fantastisch. Wat kun je nog meer verlangen?”, verklaarden de tevreden organisatoren.

Hoewel men aanvankelijk rekende op 55.000 bezoekers, overtrof het festival deze verwachtingen ruimschoots dankzij een volledig uitverkochte zaterdag en een nagenoeg uitverkochte zondag. De diversiteit aan activiteiten op het terrein droeg ongetwijfeld bij aan dit succes. “Het grote voordeel van ons terrein is dat er altijd wel iets te beleven valt in elke hoek. Als een band je niet aanspreekt, wandel je gewoon verder naar een andere act of geniet je van een van de vele spektakels op de weide”, aldus persverantwoordelijke Bernard De Riemacker.

Belgisch talent

Meer dan twintig Belgische artiesten traden dit weekend aan op het festival. Een teken van positiviteit voor onze eigen uitgebouwde metalscène. “We vinden het belangrijk dat we eigen talent een podium kunnen bieden. Daarnaast zijn het steeds nieuwe ontdekkingen die kunnen gedaan worden voor volk en publiek. We merkten aan de bezoekers dit jaar dat ze dit ook geapprecieerd hebben”, aldus De Riemacker.

Naast Belgisch talent zorgden ook headliners Amon Amarth, Architects, Gene Simmons Band en Europe voor het nodige vuur op het terrein. Van stevig gitaarwerk gesproken.

Internationale Allure

Het festival trok dit jaar bezoekers uit verschillende landen, wat duidelijk zichtbaar was aan de vele vlaggen die overal te zien waren. Vlaggen uit Oekraïne, Engeland, Frankrijk en zelfs Spanje sierden het terrein. “Onze tweede grootste bezoekersgroep komt uit Frankrijk, en het horen van al die verschillende talen toont aan dat we internationaal steeds bekender worden”, merkte De Riemacker op.

Het evenement verliep eveneens zonder noemenswaardige problemen. De hitte, een mogelijke spelbreker in de positieve vorm, werd goed onder controle gehouden dankzij het hitteplan, dat voorzag in gratis water en zonnecrème. Bezoekers konden ook zelf water meenemen om de hoge temperaturen te trotseren. Daarnaast werd er dit jaar opmerkelijk meer bier geconsumeerd, wat mede te danken is aan de hoge opkomst.

Een duurzaam vervoersmiddel

Ook Axel Weydts, schepen van Mobiliteit, kan tevreden terugblikken. “De fietsparkings waren dagelijks tot de nok toe gevuld, wat aantoont dat de fiets een populair vervoersmiddel is geworden onder metalfans. Vooral lokale bezoekers lijken het festival steeds meer te omarmen, wat het belang van voldoende fietsparkeerplaatsen voor de toekomst benadrukt. De organisatie zal volgend jaar zeker moeten overwegen om extra ruimte voor fietsen te voorzien”, klinkt het.

Met een mix van internationale bezoekers, een breed scala aan activiteiten en een solide logistiek heeft het Alcatraz Festival wederom laten zien waarom het een vaste waarde is in de metalwereld. De organisatoren kunnen alvast beginnen dromen van een even succesvolle editie volgend jaar.