Acht middeleeuwse rovers doen aan capoeira tijdens de Gouden Boomstoet in Brugge

Bart De Clerck, José Carlos Do Carmo Santos, Patricia Minnebo en Adriano Do Carmo Santos van Capoeira Brugge. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Bart De Clerck (51), videomonteur bij VRT en lid van Capoeira Brugge, vertolkt op zondag 25 augustus vanaf 14.30 uur één van de acht rovers in de Gouden Boomstoet. “Met onze vereniging nemen we voor het eerst deel aan een stoet. Het is ook een beetje de bedoeling om Capoeira Brugge te promoten als club, want sinds corona is ons ledenaantal gevoelig geslonken”, vertelt Bart, die als tiener wel één keer mee stapte in de Heilig Bloedprocessie. “Ik speelde toen klaroen bij het muziekkorps van de Frères.”

“In de Gouden Boomstoet verbeelden we de woudmeester legende. Wij rovers schaken een zwangere vrouw en offeren haar aan de reus. Dat offer vieren we met enkele spectaculaire capoeirabewegingen. Capoeira is meer dan een Braziliaanse vechtsport, het is een dans, een uiting van de Latijns-Amerikaanse cultuur. Met muziek, zang en taal.”

“Ik beoefen capoeira al tien jaar en kreeg de smaak te pakken toen mijn zonen deze gevechtskunst begonnen te beoefenen. We trainen in de spiegelzaal van het KTA in Sint-Michiels. Nu volg ik ook al lessen Portugees.”

Lastig

“Onze lesgever José Carlos do Carmo Santos is onlangs ‘constra-mestre’ geworden: de op één na hoogste graad van capoeira. Met de club hadden we net voor corona een reis naar Brazilië geboekt, de tickets voor die reis in 2020 waren al besteld. Maar door de pandemie hebben we die reis moeten annuleren en heeft de club een jaar lang niet kunnen trainen.”

“Ons tafereel is fysiek zwaar, op de eerste repetitie konden slechts vier van de acht rovers aanwezig zijn. De anderen waren nog met vakantie in het buitenland. Om de drie minuten doen we enkele gevechtsbewegingen, we krijgen telkens slechts een halve minuut om te recupereren.”

“’t Wordt lastig, zeker bij warm weer, in die middeleeuwse kleren met lange kappen. Maar ik benijd geenszins de figuranten van het tafereel voor ons: die moeten het hele parcours een tak dragen. Dat lijkt mij een veel zwaardere klus”, aldus Bart De Clerck.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier