63ste Cartoonfestival van start in Knokke-Heist

Op zaterdag 6 juli ging het Cartoonfestival in Knokke-Heist van start. V.l.n.r.: gastcurator Pieter De Poortere, curator Christophe Floré, burgemeester Jan Morbee, schepen Tine Gobert en schepen Philip Van Eeghem. © PDV
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Van 6 juli tot 1 september kun je in Knokke-Heist opnieuw terecht voor het Cartoonfestival. Thema van deze 63ste editie is ‘Choose life’, over de essentiële vraag hoe we ons leven vormgeven. Nieuwe hoofdlocatie van het gratis evenement is zaal Ravelingen, vlakbij het station van Heist.

Van 6 juli tot 1 september staat Knokke-Heist opnieuw een hele zomer lang in het teken van de cartoon. In drie tentoonstellingen doorheen de kustgemeente kan iedereen gratis gaan kijken naar vierhonderd werken van Belgische en internationale cartoonisten.

Choose life

Thema dit jaar is ‘Choose life’, waarbij de vraag wordt gesteld hoe we ons leven vormgeven. Bestaat er iets als een lot of zijn onze keuzes doorslaggevend? Curator Christophe Floré werkte daarvoor samen met gastcurator Pieter De Poortere, geestelijke vader van stripfiguur Boerke.

Het 63ste Cartoonfestival strijkt dit jaar neer op drie verschillende plekken in Knokke-Heist, met als nieuwe hoofdlocatie zaal Ravelingen, vlakbij het station. Hiermee keert de kustgemeente terug naar de roots van het festival, dat in 1962 voor de eerste keer georganiseerd werd in Heist.

Mix van onrust en humor

In de hoofdtentoonstelling Choose life laten cartoonisten zoals Niet Nu Laura, Ilah, Lectrr, Kim Duchateau, Brecht Evens, Tom Gauld (UK), Lewis Trondheim (FR), War&Peas (DE) en Maaike Hartjes (NL) zich inspireren door de vele aspecten van het menselijk bestaan. De expo onderzoekt de mix van onrust en humor in een wereld die steeds absurder lijkt te worden.

“Meer dan ooit trekken we dit jaar met het festival de internationale kaart. We nodigden heel wat internationaal gekende namen uit om voor de expo te tekenen. Samen met Belgische cartoonisten geven ze hun eigen impressie van hoe we het leven vormgeven”, zegt curator Christophe Floré.

Press Cartoon Belgium

Voor een frisse neus steek je over naar het Koudekerkepark, waar de openluchtexpo Press Cartoon Belgium de 100 beste cartoons toont die het afgelopen jaar verschenen in de Belgische pers.

De Press Cartoon Belgium (PCB) is de enige cartoonprijs in België voor gedrukte en digitale media. Voor PCB 2024 werd de Grote Prijs Knokke-Heist toegekend aan een cartoon van Johan De Moor verschenen op 30 september 2023 op ‘Satiricon.be’.

Gouden Hoed

Het bezoekerscentrum HEY in de Pannenstraat in Heist is dan weer de locatie voor de Gouden Hoed, de oudste cartoonwedstrijd ter wereld. Maar liefst 70 landen stuurden 2265 cartoons in.

De thema’s variëren van oorlog, AI tot onbewoonde eilanden. Een negenkoppige jury, met voorzitter Pieter De Poortere, beoordeelden de 100 geselecteerden cartoons op het idee, de grap en een heldere tekenstijl. Verder zijn er ook nog diverse signeersessies en creatieve workshops voor kinderen.

Alle praktische info via: www.cartoonfestival.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier